Ny regjering:

Den liberale regjeringen

De mest liberale partiene på Stortinget er i ferd danne regjering. De kan forenes om et liberalt prosjekt. Her er tre områder de kan dra Norge i en mer liberal retning.

REGJERINGSFORHANDLINGER: De borgerlige partiene er for tida samlet til regjeringssamtaler på Hotel Jeløy Radio utenfor Moss. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
REGJERINGSFORHANDLINGER: De borgerlige partiene er for tida samlet til regjeringssamtaler på Hotel Jeløy Radio utenfor Moss. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer
Meninger

Med Bent Høie i spissen klarte regjeringen å sette i gang en rusreform. Jeg tviler på at jeg var alene med å sette kaffen i halsen den morgen Høie sa han ville avkriminalisere narkotika. Med Høie i spissen endret regjeringen den feilslåtte praksisen som har preget ruspolitikken i nesten hele verden, og følger suksessen fra land som Portugal. Ikke bare var dette et historisk øyeblikk for Høyre, men for hele Norge. Regjeringen har startet arbeidet med en ny rusreform, og den kommer til å redde liv.

Selv om Høyre startet arbeidet med en reform, har Venstre lenge vært forut for sin tid i rusomsorgen. De har vært en klar og god liberal stemme, og må finne det beste i en litt for konservativt Høyre og deler av Frp som alltid har vært på riktig side i rus politikken. Norge kan bli et foregangsland og kan stake ut kursen for en fakta orientert og fremtidsrettet rus politikk. Her kan partiene finne det beste i hverandre.

Det er ingen hemmelighet at oljefesten snart er over. Vi har en for omfattende og dyr velferdsstat som i fremtiden vil bli vanskelig å finansiere. Vi må tenke hva velferdsstaten skal være for innbyggerne, og hvordan kan vi tenke annerledes for å sikre gode og effektive tjenester med et strammere handlingsrom. Her har regjeringen ikke akkurat vært på sitt beste, med noen altfor dyre statsbudsjett.

Men likevel er reformviljen stor. Sykehus-, kommune- og politireform vil gi bedre og mer effektive tjenester. Venstre har vært en av de argeste kritikerne mot overdreven oljepengebruk. Venstre kan bidra til at regjeringen finner sin indre Willoch, og kutter i unødvendig byråkrati og overdrevne offentlige tjenester. Et liberalt prosjekt er ikke at staten skal være alt for alle, men at den sikrer gode og nødvendige velferdstilbud i fremtiden.

Som Høyremann er det med tungt hjerte jeg sier at Venstre har den beste arbeidslivspolitikken. Når det gjelder fleksible arbeidsordninger, sykelønn, turnuser og innstilling til delingsøkonomi. Venstre er også de mest ivrige til å ta opp kampen mot fagforeningene når de lever i fortiden, og ikke ser morgendagens arbeidsmarked.

Venstre er de eneste som tør å programfeste at de vil kutte i sykelønn, her kan Venstre være en stor og positiv påvirkningskraft. De har alltid sloss for et liberalt arbeidsliv, og sammen med Høyre og Frp er håpet at vi kan se store endringer.

Det er liberale verdier som binder dem sammen og er essensen av hva de kan samarbeide om på flere områder. Her nevner jeg kun tre, men jeg mener dette er områder som vil drastisk endre politikken i Norge og vil være liberale brodder som landet trenger.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.