LYTT TIL BØRLI:  Hans Børli i 1988 hjemme i skrivestua i Eidskog med bilde av Ernst Hemingway på veggen. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
LYTT TIL BØRLI: Hans Børli i 1988 hjemme i skrivestua i Eidskog med bilde av Ernst Hemingway på veggen. Foto: Vidar Ruud / NTB ScanpixVis mer

Den lille Børli-forelesningen

Søndag 7. juni ble det for 24.gang arrangert «Junikveld» inne på svarteste skauen. Forfatter Lars Saabye Christensen framførte denne teksten foran 700 mennesker i sol, skygge og et øsende regn der ute på Oppistun Børli, poeten Hans Børlis fødested og hjem.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

I 1968 var jeg fjorten år gammel og fylte femten i september. Jeg husker: jeg var sannhetssøkende. Kan jeg huske feil? Kan man være sannhetssøkende når man er fjorten og fyller femten i september? Det kan man. Jeg vil påstå at det er i nøyaktig den alderen at man er mest sannhetssøkende. Man er i ferd med å gi slipp på noe og finne noe annet, i én eneste bevegelse, ellers står man i fare for å falle. Det er med andre ord alvor. Det er dypt alvor. Jeg vil også påstå at man aldri er mer alvorlig enn når man er fjorten og fyller femten i september.

Hvor søkte jeg sannheten?

Først og fremst måtte sannheten være et annet sted, altså et annet sted enn der foreldrene, lærerne, konfirmasjonspresten og ønskekonserten var. Jeg så bilder i Dagsrevyen fra Vietnam, fra Paris. Det vakte harme, den gode, rettferdige harmen. Det var et annet sted. Det var langt borte. Jeg kunne i og for seg tenkt meg noe litt nærmere. Dessuten var politikk fjernt fra meg. Politikk var noe uhåndterlig. Politikk var noe skarpt som jeg kunne skjære meg på.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn