Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Den lille bygda hadde 68 NS-medlemmer under krigen. Hvordan kunne det skje?

Gaute Heivoll stikker hull på betent historie om sin egen hjembygd. - Det er en del som ikke vil at boka skal komme, sier han.

MØRK FORTID: Forfatter Gaute Heivoll forteller historien om menneskene i hjembygda Finsland i Vest-Agder, der 68 innbyggere gikk inn i NS. Her foran arkitektur fra 1933, på Solli plass i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones
MØRK FORTID: Forfatter Gaute Heivoll forteller historien om menneskene i hjembygda Finsland i Vest-Agder, der 68 innbyggere gikk inn i NS. Her foran arkitektur fra 1933, på Solli plass i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Finsland i Vest-Agder, desember 1942: Mannen er nettopp kommet ut av skogen sammen med sønnen sin. Det er lille julaften, de har hogget juletre. Inne i huset er kona og en datter som bare er to dager gammel.

Men utenfor gården står nazistene og venter, sammen med lensmannen i bygda.

Lensmannen er medlem av Nasjonal Samling - og en av motstandsmannens nærmeste naboer.

Dette har forfatter Gaute Heivoll (40) blitt fortalt i researcharbeidet med romanen «Sang for 68 forrædere». Boka er fiksjon, men bygger på faktiske hendelser og noen faktiske personer.

I romanen har Heivoll tatt for seg mysteriet: Hvorfor var det slik at så mange som 68 personer i den lille bygda Finsland i Vest-Agder meldte seg inn i Vidkun Quislings parti under krigen?

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?