Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Den Lille Havfrue er vandalisert

Københavns ikoniske statue Den Lille Havfrue er blitt utsatt for hærverk og malt rød i løpet av tirsdag natt.

MALT RØD: Den Lille Havfrue i København har i løpet av natten blitt malt rød.
Foto: Bax Lindhardt / NTB scanpix
MALT RØD: Den Lille Havfrue i København har i løpet av natten blitt malt rød. Foto: Bax Lindhardt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg kan si så mye at hun i hvert fall ikke er bronsefarget lengre, sier operasjonsleder Thomas Tarpgaard ved Københavns Politi.

- Det var faktisk Ekstra Bladet som ringte inn og anmeldte det. Så kjører vi dit, og Den Lille Havfrue er ganske riktig malt rød, sier han til Ritzau.

Politiet fikk meldingen klokka 6.30 tirsdag morgen. Politiet vet ikke hvor lenge rødmalingen har vært der, men det antas at statuen er blitt malt i løpet av natten.

POLITISK BUDSKAP: «Denmark defend the whales of the Faroe Islands» (Danmark beskytt Færøyenes hvaler) er malt i rødt foran statuen av Den Lille Havfrue i København.
Foto: Ida Marie Odgaard / NTB scanpix
POLITISK BUDSKAP: «Denmark defend the whales of the Faroe Islands» (Danmark beskytt Færøyenes hvaler) er malt i rødt foran statuen av Den Lille Havfrue i København. Foto: Ida Marie Odgaard / NTB scanpix Vis mer

Foran statuen er det skrevet med rødt: «Denmark defend the whales of the Faroe Islands» (Danmark beskytt Færøyenes hvaler).

Saken skal nå etterforskes, og havfruen skal rengjøres. Ennå er motivet ukjent, men operasjonslederen har en teori.

- Det er antakeligvis politisk motivert. Det pleier det jo å være, sier han.

Den Lille Havfrue fylte 100 år i 2013 og står plassert ved Langelinie. Hun har flere ganger tidligere vært utsatt for hærverk, blant annet i 2006 da hun ble sprayet med rosa maling og tallet 69. Det var etter at ungdomshuset på Nørrebro i Jagtvej 69 ble revet.

Hun er også blitt utstyrt med nisselue, burka og landslagstrøyene til både Norge og Sverige. Og hun er blitt grovt lemlestet flere ganger, blant annet fikk hun skåret hodet av både i 1964 og 1998. Den første gangen ble det aldri funnet igjen, den andre gangen var det på plass etter noen dager.

(NTB)

Hele Norges coronakart