Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Den lille havfrue» tagget ned

Ordene «FREE HONG KONG» dukket natt til mandag opp på den verdensberømte statuen.

UTSATT FOR HÆRVERK<b>: Den danske statuen </b>«Den lille havfrue». Foto: Reuters / Jacob Gronholt-Pedersen / NTB scanpix
UTSATT FOR HÆRVERK: Den danske statuen «Den lille havfrue». Foto: Reuters / Jacob Gronholt-Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Edvard Eriksens verdensberømte bronseskulptur har blitt tagget ned med ordene «FREE HONG KONG» natt til mandag. Dette melder danske Ekstra Bladet.

Ordene står skrevet med både rød og hvit maling på stenen statuen hviler på.

- Vi sikrer spor etter beste evne. Vi går med hunder for å se om vi kan finne effekter som har blitt brukt til å begå dette hærverket, sier vaktleder Jesper Frandsen ved København-politiet til avisa.

Demonstrasjoner

Ordene sikter trolig til den anspente situasjonen i Hongkong. Regionen har vært preget av voldsomme demonstrasjoner siden juni i fjor.

Bakgrunnen er at Kina har forsøkt å endre lovgivningen slik at de kunne få overført folk fra Hongkong til Fastlands-Kina. Dette fikk folk til å strømme ut i gatene. Over én million mennesker demonstrerte mot utleveringsavtalen. Demonstrasjonen var den første siden studentopprøret på Den himmelske freds plass i april og mai 1989.

Påtar seg ansvaret

Politiet mottok anmeldelsen om hærverket klokka 06.00, ifølge danske TV 2.

Kort tid etter sperret politiet av området rundt skulpturen, og undersøkte det med lommelykter. De er også på leting etter relevante opptak fra overvåkningskameraer. Det er foreløpig uklart nøyaktig når hærverket fant sted.

Berlingske skriver at en person som kaller seg «Hafferlaffen» har påtatt seg ansvaret for graffitien i en e-post til avisa. De understreker at det ikke kan bekreftes med sikkerhet at vedkommende har noe med hærverket å gjøre.

Det er ikke første gang statuen utsettes for hærverk. I 1964 fikk statuen hodet sagd av. Hodet ble aldri funnet, ifølge Politiken.

I 1984 mistet statuen en arm, og i 1998 forsvant hodet på nytt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media