Den lille hvite bilen

Komisk roman om en ung kvinne.

BOK: Veronique er 22, bor i Paris, har hund og en kjedelig avantgardist-kjæreste. En kveld slår hun opp med ham, og legger i vei hjem i sin hvite Fiat Uno med kroppen full av vin og dop.

I en tunnel blir hun tatt igjen av en stor svart bil, men hun nekter å slippe den forbi, og den store svarte bilen skumper borti Fiaten og krasjer. Året er 1997, og hvem som satt i den svarte bilen kan du foreløpig gjette selv.

Parodi

«Den lille hvite bilen» er en svært morsom liten roman signert den engelske forfatteren Dan Rhodes. I fjor kunne norske lesere bli kjent med ham i «Timoleon Vieta, kom hjem», også den en komedie. Denne gangen har Dan(uta de) Rhodes like godt iført seg kvinneklær for å fortelle historien om Veronique, som altså er skyld i at prinsesse Diana dør.

Resultatet har både blitt et bidrag til konspirasjonsteoriene rundt den tragiske bilulykken og en varm parodi på hele chick-lit-bølgen, fra Helen Fielding til Sophie Kinsella.

Sanktbernhardshund

Veronique lever et passe spennende liv, egentlig vil hun være kunstfotograf på heltid, men hun har en jobb hun ikke trives i for å overleve. Den tiltaksløse kjæresten Jean-Pierre synker stadig på statusbarometeret, hennes eneste støtter i verden blir etter hvert bestevenninnen Estelle - som har en heftig fortid - og sanktbernhardshunden César.

For Veronique trenger støtter når hun skjønner hva den ansvarsløse kjøreturen førte til. Hun skjønner også at det er noe man ikke nevner i offentlig sammenheng - og hva skal hun gjøre med den hvite Fiaten som politiet plutselig er på leting etter?

Det finnes viktigere og vektigere lektyre å bruke noen sol- og strand-timer på enn «Den lille hvite bilen», men det skal godt gjøres å ha det like morsomt på under 200 sider. Rhodes skriver lett og treffsikkert - noe Kjell Olaf Jensen har overført ypperlig til norsk - om den uheldige heltinnen, han putter inn originale bipersoner og ville sidehistorier og klarer til og med å dra det hele i havn på en passende lettsindig måte.