Anmeldelse: «Kapteinen»

Den lille mann som ble nazibøddel

Nifs påminnelse om hva folk er i stand til når anledningen byr seg.

KRIGSKAOS: «Kapteinen» bygger på historien om naziforbryteren Willi Herold. Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Mens tyske ungdommer igjen løfter hendene i nazihilsen i byen Chemnitz, vil tilfeldighetene at filmen «Kapteinen» er premiereklar. Filmen handler om en autentisk naziforbryter, Willi Herold, som kom fra Chemnitz.

Ondskap

Den tyske regissøren Robert Schwenkte forteller den uhyggelige historien i svart-hvitt. Det handler om den veletablerte sannheten om at makt korrumperer. Eller om den mer omdiskuterte vissheten om menneskets iboende ondskap. Begge deler hadde som kjent gode vekstvilkår under nazistyret og andre verdenskrig.

Uniform

Filmen foregår i april 1945 mens krigen er på hell, tyskerne innser at de er i ferd med å tape og soldater deserterer, flykter eller gjemmer seg. En av disse er Willi Herold (Max Hubacher), som under flukten kommer over en tom bil og en koffert som inneholder uniformen til en Luftwaffe-kaptein. Herold ikke bare ikler seg uniformen, han «overtar» også kapteinens autoritet, makt og etter hvert antatte holdninger.

Slakteren

Herold oppdager at han at han er i stand til å spille rollen som kaptein på troverdig vis; han blir mer og mer av en brutal og autoritær tyrann ved hver korsvei. Ved kontrollposter klarer han å bløffe seg videre ved å påstå at han er på oppdrag for Hitler personlig. Den i utgangspunktet lille, redde mannen blir stadig mer høy og mørk. Den første alvorlige prøven kommer når han blir bedt om å avgjøre skjebnen til en annen tidligere soldat som har forbrutt seg, og han skyter vedkommende på kloss hold gjennom hodet. Siden blir det bare verre. Virkelighetens Willi Herold fikk tilnavnet «Slakteren fra Emsland».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer