Den lille moskeen på prærien

Gjør for muslimer det «Seinfeld» gjorde for jødene.

(Dagbladet.no): «Den er så velskrevet trivelig og konvensjonell at den kan få mer fordomsfulle amerikanere til å le med muslimer, som de tidligere har åpnet hjertet for italienere i «Alle elsker Raymond», jøder i «Seinfeld» og homoseksuelle i «Ellen»».

Det skriver Dagens Nyheter om den nye, kanadiske serien «Little Mosque on the Prairie». Serien debuterte i januar med rekordantallet 2,1 millioner seere.

Nå venter også muslimer i andre deler av verden på at den skal spre seg. Amerikanske medier har nemlig gitt den solid dekning, i likhet med britiske kolleger som BBC.

I «Little Mosque on the Prairie» følger vi en kanadisk-født imam som flytter fra storbyen til den lille bygda Mercy. Den moderne imamen sliter både med lokalbefolkningen og sine forgjengere, som er mer konservative enn ham selv. Én av de tidligere imamene har for eksempel hengt seg opp i hvor galt det er for muslimer å se på «Frustrerte fruer».

- Jeg tuller både med konservative og moderne muslimer, og jeg tuller med de sekulære. Jeg mener det er viktig å gå etter alle i en komedie, slik at ingen blir fornøyde - utenom seerne selvfølgelig, sier serieskaper Zarqa Nawaz til BBC.

Til tross for serieskaperens offensive holdning, kjennetegnes «Little Mosque on the Prairie» først og fremst av at den er fryktelig snill og harmløs, mener canadiske kritikere.

Under tittelen «Allah be praised!» skriver National Post at serien slett ikke er så verst.

- Den gode nyheten er at serien ikke suger. Derfor slipper vi utallige avistitler som «Little Mosque Bombs».

NY MUSLIM-SUKSESS: Skuespillere på settet til  «Little Mosque on the Prairie». Foto: SCANPIX/AP
NY MUSLIM-SUKSESS: Skuespillere på settet til «Little Mosque on the Prairie». Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Se utdrag fra den første episoden her: