Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Den lille sabelen

Hvem skal være med og diskutere bok-etikk? Flest mulig aktører, men også menigmann, slik det er i PFU.

BOK-ETIKK: Pressegeneral Kjersti Løken Stavrum er positiv til at PFU skal kunne vurdere sakprosabøker. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
BOK-ETIKK: Pressegeneral Kjersti Løken Stavrum er positiv til at PFU skal kunne vurdere sakprosabøker. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Debattinnlegg

Ivo de Figueiredo svarer 31. oktober på min kommentar der jeg spurte hva som var så farlig med etiske retningslinjer for sakprosa. Sammen med sin kollega Morten Strøksnes hadde de Figueiredo ganske riktig «sablet ned» ideen som var blitt luftet av blant andre pressegeneral Kjersti Løken Stavrum. De var redde for å miste sin frihet som forfattere.

Siden den gang er det kommet mange innspill, ikke minst fra Frank Rossavik, som i Morgenbladet 1. november forklarte hvordan hans kjennskap til pressens Vær varsom-plakat hadde gitt ham større frihet til å skrive sine biografier. Marit Christensens bok om massemorderens mor har deretter igjen satt flere av de mulige problemstillingene på dagsordenen.

I sitt innlegg har de Figueiredo krympet sin sabel ned til det minst mulige formatet. Han forklarer nå at han hadde gått mot ideen bare fordi den ikke var konkretisert. Samtidig stiller han en rekke spørsmål til hvordan en slik ordning skulle kunne fungere - og påbegynner dermed konkretiseringen selv. Godt initiativ!

Om det skal være et utvalg, et «PFU» for litteraturen, eller om det skal komme en Vær varsom-plakat, eller begge deler, må drøftes av de berørte parter. Hva slags utgivelser som skal omfattes, må diskuteres. Jeg mener at også såkalte romaner, som åpent omhandler faktastoff, bør omfattes. Her har vi jo en interessant dom fra Danmark å ta med i betraktningen. Retten frikjente der forfatteren («Das Beckwerk») og plasserte boka - selv om den var dokumentarisk - i en kunstnerisk sfære hevet over andre hensyn. Et sted trakk de grensen.

Hvem skal være med og diskutere bok-etikk? Flest mulig aktører, men også menigmann, slik det er i PFU. Forfattere, forleggere, kritikere, bokhandlere, bibliotekarer og akademikere bør delta. Hvorfor ikke begynne med å arrangere en konferanse der konkrete eksempler diskuteres? Forleggerforeningen og NFF kan gå sammen om dette, kanskje med Fritt Ord på laget.

Jeg kan sette opp en liste med ti helt ulike eksempler på grensetilfeller fra de siste åras bokutgivelser. Det er tvilsomt om de Figueiredos egne bøker kommer med på en slik liste. Så kan involverte forfattere og redaktører forklare hvordan de har tenkt, med opponenter fra salen. De kan diskutere kritikker og eventuelle søksmål. Kanskje dette vil utkrystallisere nok punkter til at sabelen kan tas fram igjen?