DEBATT

Debatt: Vold mot menn

Den mannlige smerte

Også menn utsettes for systematisk bruk av vold fra partner - og andre familiemedlemmer.

FRYKT: Flere av mennene som hadde hatt kontakt med familievernet har opplevd trusler om å bli fratatt omsorgen for barna, og frykten for å ødelegge familien har bidratt til at de har unnlatt å anmelde volden, skriver artikkelforfatterne.  Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
FRYKT: Flere av mennene som hadde hatt kontakt med familievernet har opplevd trusler om å bli fratatt omsorgen for barna, og frykten for å ødelegge familien har bidratt til at de har unnlatt å anmelde volden, skriver artikkelforfatterne.  Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I dag leverer vi den første omfattende forskningsrapporten i Norge om vold mot menn i nære relasjoner, Den mannlige smerte – menns erfaringer med vold i nære relasjoner. Den viser at Nordiske forekomststudier viser at både kvinner og menn utsettes for partnervold. Et gjennomgående funn er at flere kvinner enn menn utsettes for alvorlig fysisk partnervold, men når det gjelder mindre alvorlig fysisk vold er kjønnsforskjellene betraktelig mindre. En av ti norske menn har opplevd seksuelle overgrep i løpet av livet. Om lag 15 prosent har opplevd fysisk partnervold som voksen. 32 prosent har opplevd kontrollerende atferd fra partner. I flere nordiske studier er andelen kvinner og menn som utsettes for mindre alvorlig fysisk vold tilnærmet like. Psykisk vold er den voldsformen som både kvinner og menn oftest utsettes for. Men forekomsten varierer sterkt med hvordan psykisk vold er definert i undersøkelsene. Det dreier seg om i hvor stor grad ulike former for kontrollstrategier er inkludert.

Mennene vi har intervjuet til rapporten har oppsøkt krisesenter eller familievernkontor og har vært utsatt for flere ulike former for partnervold. De fleste har vært utsatt for grov og systematisk vold over flere år. Mennene forteller også om barn som har lidd under familievold og konflikter. Mennene som har levd lenge i voldelige forhold med kvinner forteller at kvinnene har hatt et psykologisk overtak på dem gjennom en rekke ulike former for krenkelser og kontrollerende atferd. Flere av mennene som hadde hatt kontakt med familievernet har opplevd trusler om å bli fratatt omsorgen for barna, og frykten for å ødelegge familien har bidratt til at de har unnlatt å anmelde volden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer