Den markedstilpassede kunst

Det vi forbinder med avantgardekunst er gjerne noe nyskapende, provoserende og kritisk. Et tilbakeblikk på avant- gardens ulike uttrykksformer tidlig i dette århundret forteller oss at karakteristikken er treffende. Særlig da det kritiske aspektet, som i hovedtrekk rettet seg mot det bestående samfunn, med sitt hegemoni innen politikk, moral, økonomi og estetiske normer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Avantgarden representerer altså et kunstnerisk opprør. Og hovedmålet har vært å bryte ned den samfunnsmessige undertrykkelsen som kunsten og kulturen permanent blir utsatt for.

Hensikten er naturligvis å oppnå større frihet for enkeltmennesket som sådant, men også å gi mer spillerom for skapende individer.

Parallelt med den postmoderne impulsen på 80-tallet dukket det også opp en rekke kunstneriske strategier under etiketten neo-avantgarde. De hentet inspirasjon hos pionerene fra begynnelsen av dette århundret, og profilerer seg som denne avantgardens rettmessige arvinger. I løpet av de to siste tiårene har de rykket inn på den internasjonale kunstarenaen og blir nå markedsført av kuratorer og tunge museumsinstitusjoner som samtidens mest representative og toneangivende kunstuttrykk.

Men har denne neo-avantgarden noe med forbilder å gjøre? Har den ivaretatt og videreført den opprinnelige avant- gardens kritikk, nyskapende uttrykk og opprørstrang?

Eller er den bare en blodfattig og tannløs klisjé produsert for et marked av pengesterke investorer? Spørsmålene er kjetterske og meget plagsomme for alle de klakørene i vårt hjemlige kunstmiljø som stadig prøver å være trendy og toneangivende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer