FAGFORENINGSKJEMPE: Arthur Svensson (1930-2008) var en av norsk fagbevegelses mest markante tillitsvalgte og har gitt navnet til Arthur Svenssons internasjonale pris for faglige rettigheter. Foto: Svein E. Furulund / NTB Scanpix 
FAGFORENINGSKJEMPE: Arthur Svensson (1930-2008) var en av norsk fagbevegelses mest markante tillitsvalgte og har gitt navnet til Arthur Svenssons internasjonale pris for faglige rettigheter. Foto: Svein E. Furulund / NTB Scanpix Vis mer

Den mektigste kraften av alle er fagbevegelsen

Fagorganisering er noe av det farligste man kan drive med i mange land. 

Meninger

Det er en sterk ytring å melde seg inn i en fagforening. For mange er det også farlig, og for alle en ytring som trenger beskyttelse Når vi diskuterer ytringsfrihet, står som regel individet i fokus. Når en enslig stemme står opp mot en diktator, er det et mektig skue. Tankene beveger seg i retning ikoniske bilder som den enslige tilskueren som nekter å gjøre nazihilsen mens Hitler holder tale. For reell forandring trengs ofte mer. Det er når folk som vil ha forandring samler seg i organisasjoner og gjør felles front man for alvor truer myndighetenes maktgrunnlag. Den mektigste kraften av alle er fagbevegelsen.

Fordi en sterk og uavhengig fagbevegelse er en så stor trussel for mange regimer, er fagorganisering noe av det farligste man kan drive med i mange land. Uavhengig av politisk fortegn ser vi at alle regimer som beveger seg i autoritær retning aktivt motarbeider en sterk og uavhengig fagbevegelse.

Ikke alle har utdanningen eller kontaktnettverket som skal til for å kunne bruke ytringsfriheten sin til å bli hørt.

For dem er et medlemskap i en fagforening som jobber for deres interesser den sterkeste ytringen de kan komme med.

Faglige frihetskjempere fortjener en pris. Vi er stolte av å kunne dele ut Arthur Svenssons pris for faglige rettigheter for syvende året på rad. Det er heller ingen bevegelser som er viktigere for å bygge demokratiske samfunn enn sterke og uavhengige fagforeninger. I dag får vi besøk av frihetskjempere i Midtøstens fagbevegelse. Det er vi stolte av. Ledere verden over som nekter å respektere faglige rettigheter trenger å vite at vi er mange som følger med.