Den menneskelige Bjørneboe

Ja, så er den her da. Den første såkalte antibiografien, fritt sjangerdefinert av forfatteren selv. Skrevet av Sven Kærup Bjørneboe om hans onkel Jens, og for øvrig merkelig lik en tradisjonell biografi. Hvis man altså ser bort fra forfatterens insistering på det motsatte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Likevel er det mye levd liv på disse 160 små sidene, og ikke bare Jens Bjørneboes alene. En vel så interessant skikkelse er hans småborgerlige oppkomling av en mor, selveste fru konsulinne Maja Bjørneboe av Kristiansand. Hennes ekteskap med gentleman, skipsreder og konsul Ingvald Bjørneboe var tydeligvis en ren katastrofe, også for deres tre barn.

Jens vokste opp med knugende morsbinding, og med et distansert forhold til faren. Etter Ingvald Bjørneboes tidlige død kom Jens og broren virkelig i sin mors vold. Det fantes også en søster, men hun var tilbakestående og ikke presentabel for fru Maja.

Men de to vakre sønnene var og ble hennes egne gutter, livet igjennom og vel så det. Da hun døde som herskesyk 96-åring i uskiftet bo, hadde hun sløst bort et helt rederi gjennom luksuriøst personlig forbruk.

Patetisk

Direkte patetisk blir det å lese om brødrenes konspirasjoner for å frata moren råderetten over familieformuen, i brevs form, med juridisk alvor og mye hemmelighetskremmeri. Sven Kærup Bjørneboe siterer flittig her, og det patetiske består selvfølgelig i at alle forsøk på opprør glir ut i sanden når motet svikter dem i siste øyeblikk. Den store Jens Bjørneboe er hjelpeløst i klørne på mamma, også som hennes underdanige reisefølge til utlandet:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer