Den merkeligste hendelse i nordisk historie

Forfatteren PER OLOV ENQUIST ble så fascinert av historien om livlegen til danske kong Christian VII at han skrev en roman om det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Man kan med sikkerhet slå fast at de hoppet til sengs, men hva de sa til hverandre vet man jo ingenting om. Det er diktning, sier Enquist.

Kongens historie er minst like hjerteskjærende som Struensees. Kongens huslærer, Reverdil, har i sin selvbiografi fra ca. 1780 skrevet om Christian VIIs forferdelige oppvekst.

- Det er vanskelig å vite hva som feilte kongen. Jeg har iblant tenkt på Michael Jacksons lek med smågutter når jeg har lest om kongens lek med sin lille hund og med lekekameraten, negerpasjen Moranti. Kanskje hadde Christian VII det vi kaller «minor brain disease». Han bar ikke på noen god arv. Faren hans drakk seg jo i hjel.

- Men man vet at kongen var uhørt begavet. Han var en svært intelligent følelsesperson. Han brevvekslet blant annet med Voltaire og snakket flytende fransk og engelsk. Samtidig var det altså noe feil med skallen hans. Christian VII var konge helt til begynnelsen av 1800-tallet, men på slutten var han bare en lallende gubbe ingen tok hensyn til, sier Enquist.

På tynn is

- Kunne Struensees historie ha endt annerledes?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer