Den mest moderne tv-mannen i 2007

Nerdene tar over skjermen.

(Dagbladet.no): Klippet under er en av mange minneverdige scener fra den altfor kortlivede serien «Freaks and Geeks».

Det er riktignok åtte år gammelt, men fungerer likevel perfekt som illustrasjon til tv-seriehøsten 2007.

Legg spesielt merke til den lange og bebrillede karakteren Bill Haverchuck, som på Halloween kler seg ut som 70-tallsheltinnen Bionic Woman.

GRUNNEN TIL AT klippet illustrerer seriehøsten perfekt, handler dels om at nerden Bill aldri har vært mer moderne enn nå. Jovisst hadde det vært mange nerder i amerikansk populærkultur også før «Freaks and Geeks», men aldri tidligere hadde nerden blitt så nyansert og kjærlighetsfullt portrettert.

Før i fjor, da «Ugly Betty» slo igjennom, og banet ytterligere vei for de mange nerdeheltene vi ser i høst.

Mest vellykket av de mange nye seriene der hovedpersonen er en sosialt mistilpasset, nervøs ung mann er kanskje situasjonskomedien «Aliens In America».

Her møter vi 16 år gamle Justin Tolchuk, som er så venneløs at foreldrene bestemmer seg for å hente en utveklsingsstudent i et desperat forsøk på å skaffe ham selskap. Foreldrene bestiller en kjekk og smart skandinav, men ved en feil kommer det i stedet en troende muslim med det klisjépakistanske navnet Raja Musharaff.

Raja blir - såklart - særdeles upopulær i småbyen i Wisconsin.

ALIENS IN AMERICA: Med to nerder i hovedrollene - en pakistansk og en amerikansk. Foto: SCANPIX/AP
ALIENS IN AMERICA: Med to nerder i hovedrollene - en pakistansk og en amerikansk. Foto: SCANPIX/AP Vis mer


KRITIKERNE SPÅR
også at «Chuck» er god nok til å unngå kanselleringsdøden denne høsten.

Chuck er en vanlig, kjedelig butikkarbeider på datakjeden Nerd Herd. En dag mottar han en e-post fra en kompis som nå jobber i CIA. Ved å åpne e-posten laster han ned sensitiv etterretningsinformasjon direkte til hjernen.

Dermed blir livet hans snudd opp ned - han må nå hjelpe myndighetene med å avverge angep og fange terrorister.


«IN CASE YOU HADN\'T NOTICED
, the nerds have taken over» er taglinen til «The Big Bang Theory» - en mer konvensjonell og langt døllere serie om to nerder som kaster bort livene sine på å løse matteoppgaver.

Helt til en litt dummere og mye deiligere blondine flytter inn ved siden av.

«CHUCK» SENDES PÅ NBC mandag kveld, rett før «Heroes», og det er ikke bare situasjonskomediene som frir til nerdene denne høsten.

Hiro Nakamura i «Heroes» - som nettopp startet opp sin andre sesong - er jo nettopp et glimrende eksempel på hvor populær en aseksuell «Star Trek»-nerd kan bli.

Og det er heller ikke tilfeldig at Bill Haverchucks favoritt-superheltinne «Bionic Woman» nettopp har dukket opp igjen i form av en nyinnspilling, produsert av David Eick («Battlestar Galactica»).

APROPOS BILL HAVERCHUCK, han er jo en påminnelse at den beste nerdepopkulturen jo egentlig kommer på kino, og ikke på tv, denne høsten.

Da både «Freaks and Geeks» og senere «Undeclared» ble kansellert av Fox, bestemte serieskaper Judd Apatow seg for aldri å jobbe med tv igjen.

I stedet begynte han å lage film, og i sommer hadde nerdekomedien «Knocked Up» stor suksess på amerikanske kinoer (Martin Starr som spiller Bill i «Freaks and Geeks» har rollen som stoneren som ikke barberer seg i et forsøk på å vinne et veddemål i «Knocked Up»).

Nerdefaktoren er også enda høyere i «Superbad», som Apatow har produsert, og som jeg var på forhåndsvisning av for kort tid siden.

Sjekk ut den usensurerte traileren her. Og noter 9. november på PDA\'en din.