Debatt: Fritt skolevalg

Den mest rettferdige ordningen blant mange urettferdige

Vil Ap og SV kvotere eller gi ekstrapoeng til elever på bakgrunn av kjønn, sosial bakgrunn eller adresse? Det må de kunne svare på før valget.

IKKE PERFEKT: Siden 1980-tallet har Oslo endret inntaksmodell åtte ganger. Det er ingen som synes fritt skolevalg er en perfekt inntaksmodell, og vi må gjøre mer for å bøte på ulempene ved modellen, skriver innsenderen. Elvebakken videregående skole i Oslo sentrum har de siste årene ligget helt på topp blant elevenes valg. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
IKKE PERFEKT: Siden 1980-tallet har Oslo endret inntaksmodell åtte ganger. Det er ingen som synes fritt skolevalg er en perfekt inntaksmodell, og vi må gjøre mer for å bøte på ulempene ved modellen, skriver innsenderen. Elvebakken videregående skole i Oslo sentrum har de siste årene ligget helt på topp blant elevenes valg. Foto: Audun Braastad / NTB scanpixVis mer
Meninger

Da jeg begynte på videregående skole i 2008 hadde Arbeiderpartiet og SV kjempet igjennom en inntaksmodell med en blanding av geografi og karakterer. Det betydde at de som tilfeldigvis hadde råd til å bo i sentrumsbydelene trengte lavere karaktersnitt for å komme inn på de mest populære sentrumsskolene.

Resultatet var at hardtarbeidende elever fra Oslo sør og øst gikk tapende ut. De ble låst til skolene i sitt nærmiljø. Dette vil ikke Inga Marte Thorkildsen snakke om i dag, i hvert fall ikke før valget. Nå gjemmer hun seg bak et kommunalt utvalg som Arbeiderparti-byrådet varslet for snart et og et halvt år siden.

Siden 1980-tallet har Oslo endret inntaksmodell åtte ganger. Det er lite troverdig når SV og Ap skyver «kunnskapsinnhenting» foran seg i diskusjonen om inntaksmodell.

Når vi vet at det er begrenset plasser på videregående skoler, er spørsmålet hvilke faktorer som skal avgjøre hvem som kommer inn eller ikke. Bør det være karakterer – en faktor man kan påvirke selv? Eller skal man ha prosentvise kvoter på hver enkeltskole eller ekstrapoeng basert på hvor foreldrene dine bor, hva slags kjønn du har eller hva slags sosial bakgrunn du har? Jeg skjønner det er beleilig å be utvalget levere sine forslag til etter valget, men dette må Thorkildsen og Raymond Johansen kunne svare på.

Det er ingen som synes fritt skolevalg er en perfekt inntaksmodell, og vi må gjøre mer for å bøte på ulempene ved modellen. Derfor har Oslo Høyre foreslått tre konkrete endringer i finansieringssystemet.

Løsningen på at noen elever har svake karakterer og sliter i overgangen mellom ungdomsskolen og videregående skole, er imidlertid ikke å vrake fritt skolevalg. Det er å styrke oppfølgingen av de elevene som trenger det mest, uavhengig av hvilken skole de går på.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.