KAN HÅNDTERE PRAKSISEN:  Norsk politi er godt utdannet og trent til å håndtere dagens bevæpningspraksis på en trygg og profesjonell måte, skriver Politidirektoratet i sitt svar til Robert Mood. Foto: NTB Scanpix
KAN HÅNDTERE PRAKSISEN: Norsk politi er godt utdannet og trent til å håndtere dagens bevæpningspraksis på en trygg og profesjonell måte, skriver Politidirektoratet i sitt svar til Robert Mood. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den midlertidige bevæpningen av politiet er nødvendig

Det er viktig å huske på at årsaken til bevæpningen er trusselen om terrorhandlinger i Norge.

Meninger

Generalløytnant Robert Mood er skeptisk til bevæpning av politiet, og bruker militærlogikk og erfaring fra krigssituasjoner til å begrunne sine synspunkter. Hans uttalelser trenger et svar.

Den midlertidige bevæpningen av politiet er nødvendig. Det er viktig å huske på at årsaken til bevæpningen er trusselen om terrorhandlinger i Norge. Bevæpningen skal gjøre politiet i stand til å ivareta befolkningens trygghet, og sin egen sikkerhet. Vi håper trusselbildet normaliseres, slik at vi kan gå tilbake til et ubevæpnet politi raskest mulig. I mellomtiden vurderer vi løpende om vi kan finne tiltak som reduserer behovet for bevæpning.

Norsk politi er godt utdannet og trent til å håndtere dagens bevæpningspraksis på en trygg og profesjonell måte. Dette handler ikke bare om antall timer på skytebanen. Like viktig er det at norsk politi også trener på å unngå å bruke våpen. Siden midlertidig bevæpning ble innført i november i fjor og frem til midten av juli, hadde politiet truet med våpen 30 ganger. I et vanlig år ligger tallet på 42 -75 ganger i året. Det ble løsnet skudd tre ganger, hvor ett av skuddene var et varselskudd. Erfaringene så langt viser at politiet håndterer situasjonen med midlertidig bevæpning godt, og vi bruker ikke våpenet oftere enn tidligere.

I likhet med andre land, bærer norsk politi våpen med skudd i kammeret. Det er gode grunner til dette. Politiet har en praksis som tar utgangspunkt i at man bevæpner seg i spesielle situasjoner hvor våpenet kan tenkes brukt. Alle prosedyrer og opplæring tar utgangspunkt i at våpenet er ladd. I den midlertidige situasjonen vi står i har vi så langt funnet det fornuftig å holde fast i denne praksisen. Det å endre et innøvd og til dels automatisert handlingsmønster, er forbundet med risiko uten grundig trening og opplæring. I tillegg mener vi at å endre denne praksisen vil øke risiko for utilsiktede avfyringer (vådeskudd).

Mood beskriver en situasjon der en politipatrulje møtes av en truende gjeng og løser situasjonen med bruk av våpen. Hans beskrivelse av situasjonen og politiets måte å møte denne på, viser at han ikke kjenner politiets hverdag eller måte å håndtere truende situasjoner på. Det er utenkelig for norsk politi å trekke våpen i en slik situasjon som Mood beskriver, og det er heller ikke hjemmel i våpeninstruksen til å gjøre det.

Norske politifolk møter truende atferd hver eneste dag. Enten det er truende gjenger, psykisk ustabile personer eller sinte natteranglere som har fått for mye å drikke. Norske politifolk er eksperter på å nedskalere en situasjon og løse konflikter uten bruk av unødvendig makt. Vi har helt andre virkemidler for å løse konflikter enn utelukkende bruk av våpen. Bruken av våpen er strengt regulert, og alltid siste utvei.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.