<strong>Roper varsko:</strong> Ap har ikke lenger bruk for Høyre når kommunen har kommet ut av Robek. Jeg sier «vær så god» for hjelpen til Ap og roper samtidig et «varsko her» til Narviks befolkning, skriver Ann-Tove Dalhaug. Foto: Privat.
Roper varsko: Ap har ikke lenger bruk for Høyre når kommunen har kommet ut av Robek. Jeg sier «vær så god» for hjelpen til Ap og roper samtidig et «varsko her» til Narviks befolkning, skriver Ann-Tove Dalhaug. Foto: Privat. Vis mer

Den minste fjert måtte vedtas før den slapp ut

Takk for åtte år i bystyret: Læringskurven i lokalpolitisk virkelighet ble bratt, kuttlista skarp og veien til Robeklista meget kort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Som nyvalgt bystyrerepresentant for Høyre i 2007 var jeg med på en historisk hendelse: Narvik Arbeiderparti var lei sine tidligere trosfeller SV og fridde til Narvik Høyre og de fem nyvalgte representantene samt to fra KrF.

Et aldri så lite ramaskrik kan minnes, både fra røde og blå velgere, men vi satte da igang et formelt politisk samarbeid med ordfører fra Ap og varaordfører fra Høyre. Tre uker etter konstitueringen sa det nærmest pang økonomisk, da budsjettgrunnlaget ble presentert med 80 millioner i underskudd og få dager etter kom neste smell:TERRA. Læringskurven i lokalpolitisk virkelighet ble bratt, kuttlista skarp og veien til Robeklista meget kort.

Det formelle samarbeidet strandet etter en tid med intern uro i Ap: En av representantene konverterte til SV, og vips, der var den samarbeidsavtalen parkert. Men et uformelt samarbeid fortsatte og utsikten til å komme seg ut av Robek ble skimtet i det fjerne. I 2011 ble et borgerlig flertall virkelighet, og for første gang i kommunehistorien fikk vi en ordfører fra Høyre. Frp fikk vararordførerposten, og sammen med KrF og Venstre ble det laget en samarbeidsavtale.

Heller ikke denne avtalen levde spesielt lenge. Denne gangen var det intern uro i Frp og flere bystyrerepresentanter, deriblant varaordfører, som forlot partiet og ble «de fristilte». Igjen ble Høyre og Ap busjettkamerater, og fram til desember 2014 ble det samarbeidet godt og til gagns for kommunen, men da var det jammen slutt.

Økonomiplanen for 2014-2018 fikk et rødt stempel med god hjelp fra de fristilte, som eksempelvis plutselig ikke lenger var interessert i konkurranseutsetting av et sykehjem, slik det lå til grunn i den tidligere økonomiplanen. Rødstempelet i nåværende bystyre ble på ny brukt i mars, også her ved hjelp av de fristilte. Da ble et tidligere vedtak om ny privat barnehage omgjort til bygging av en kommunal barnehage, og finansieringen ble hentet fra vedlikehold av kommunale bygg/veier. SV og Rødt smilte bredt og venstresiden i Ap likeså, naturlig nok.

Narvik Arbeiderparti har ikke lenger bruk for Høyre når kommunen nå har kommet ut av Robek. Jeg sier «vær så god» for hjelpen til Ap og roper samtidig et «varsko her» til Narviks befolkning. Ser vi på siste meningsmåling for ordførerposten, står det ganske likt mellom Høyres Tore Nysæter og Rune Edvardsen fra Arbeiderpartiet - spennende! Det som imidlertid ikke finnes spennende men rett og slett er nifst, er tanken på hvem som skal kle på seg varaordførerhatten.

Kjære Narvikfolk, stemmer du på annet enn Høyre og Frp, risikerer du å få enten Trond Millerjord eller SV's Geir Ketil Hansen. Millerjord, som i 2011 ble valgt inn for Frp og ble varaordfører, så fristilt og høsten 2014 plutselig var medlem av KrF og nominert til ordførerkandidat for kommende bystyreperiode. Millerjord som vil gjøre alt på sin måte, være på alle arenaer, og når han møter motbør, erklærer han krig mot ordfører og gruppeleder fra Høyre og holder rett og slett et helvetes liv... med god hjelp fra byens lokalavis. Eller er det kanskje SV som er tiltenkt varaordførerjobben, partiet som sammen med Ap fikk kommunen inn på Robeklista? Tar du sjansen på det?

Jeg har selv besluttet ikke å ta gjenvalg av helsemessige årsaker, og er ennå ikke enig med meg selv om akkurat det valget var riktig for meg. Det har vært åtte lærerike år, tøffe tak til tider, men alt i alt utrolig givende og meningsfullt. Tanken på at Tore Nysæter fortsatt skal bekle ordførerstolen gjør godt, og jeg ber så pent om at akkurat du hjelper tanken til å bli virkelighet. Du får en ordfører som har tillit i eget parti og som ikke trenger partiets velsignelse i ett og alt, slik som hos Narvik Arbeiderparti, der hver minste fjert må vedtas før den slippes ut.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer