- Den moderne kvinne er en som overdriver

Stor i kjeften, sexy, karrierekvinne og enslig. Men ikke opptatt av statussymboler og fine klær. - Nei, jeg er ingen typisk moderne kvinne, fnyser Anne-Kat. Hærland (27).

- Jeg kunne godt tenkt meg en kjæreste. Det har ingen hast, men når jeg får det skal han måke snø og skifte olje på bilen, sier Hærland.

Hun seilte inn på NRK, snakket i ett banka kjør, lo høyest og fortalte de groveste vitsene. Men er hun en moderne kvinne av den grunn?

Tårnfrid

- Min først assosiasjon når jeg tenker på Den moderne kvinne går i retning av Ellen Arnstad - «Tårnfrid-damer». De som er overdrevent karriereorienterte, utseendefikserte og som «forventer kvalitet og effektivitet», sier Hærland.

På skjermen spiller hun en rolle. Hennes naive uttrykk er humor. Hun er ikke bare tøff.

- Selvfølgelig er jeg sårbar. Alle er vel det. Det er usjarmerende å ikke være sårbar, mener hun.

Anne-Kat. Hærland mener kjønnsskillet i tv-bransjen fortsatt eksisterer.

- Mange av damene på TV er bare til pynt. Man finner en gøyal gutt, og så er det med en jente som skal ta ham ned og roe stemningen i studio. Og tenk at en viss tv-kanal har en policy om bare å ha kvinnelige værdamer. Hva er det, 'a? Også slenger dem inn Frithjof Wilborn for å veie opp. Jeg ville ikke hatt en passiv rolle. Jeg vil gjøre ting som jeg selv synes er morsomt, sier hun.

Ikke designerklær

Hun går i miniskjørt fordi det er behagelig.

- Jeg har vel de minst designeraktige klærne på hele NRK-huset. Om utseende er viktig for kvinners karriere? Ja, men Tormod Hermansen, derimot, kan se ut som en dust, og likevel ha toppjobb, sier Anne-Kat. Hærland.

- Slik er jeg

Så var det statusjaget. Kjennetegner det den moderne kvinnen?

- Jeg eier heller ikke noe som er i nærheten av å defineres som et statussymbol Føler vel strengt tatt ikke at jeg har noe videre i den klubben å gjøre, og gudskjelov og takk for det, sier NRK-kjendisen.

Hærland gjør ikke så mange «moderne ting», som hun sier.

- Jeg er alltid blakk uka før lønning, bryr meg overhodet ikke om trendbladenes «inne og ute»-barometer, og handler stort sett på Hennes & Mauritz.

Når jeg går ut, drikker jeg rødvin. Jeg liker ikke technomusikk, men jeg liker å lage mat. Jeg har ingen hobbyer og ser altfor mye på tv.

Møblene mine kjøpte jeg på Ikea. Jeg bor på Majorstua, spiser mye ute, men går ikke på nattklubb. Jeg leser masse, og synes det er kjedelig å gå tur, sier hun.

Anne-Kat. Hærland mener det er en selvfølge å kunne gjøre hva man vil, uavhengig av alder eller kjønn.

- Så lenge det ikke skader andre, vel å merke.

- Folk burde generelt le mer, sutre mye mindre og ha mye, mye mer selvironi, sier Anne-Kat. Hærland.

VIL HA MANN: -Jeg kunne godt tenke meg en kjæreste, innrømmer Anne Kath Herland.