Den musikalske Gudfaren

Erik Hillestad er landets mest produktive plateprodusent. Seks CD-er har han stått bak de siste ti ukene, og den kanskje mest ambisiøse av dem lanserte han i går. På «Catwalk» synger Grethe Svensen gamle tyske slagere i Hillestads norske språkdrakt.

Som sjef og kreativ kraft i Kirkelig Kulturverksted (KKV) styrer Erik Hillestad bokstavelig talt alle spaker, og i løpet av vel to måneder i høst har han vært opptatt med seks prosjekter.

Forrige uke kom Carola, i går var det Grethe Svensen og neste uke gir han ut et samarbeidsprosjekt mellom Ole Paus og Oslo Kammerkor.

Ingen pengemann

Ti av årets femten plater på KKV har Hillestad produsert selv, og på «Catwalk» har han også skrevet tekstene. Han har tatt utgangspunkt i tyske sanger som «Lili Marlene», «In den Kasernen» og «Einmal kommt die Liebe» fra tida før og etter andre verdenskrig for å skrive en samtidskommentar omkring våre dagers dekadanse og lottovirkelighet.

- Hvert år tenker jeg at jeg ikke kan produsere så mange plater. Tida går fortere og fortere. Jeg må bli flinkere til å sortere prosjektene, for akkurat nå er det unntakstilstand i familien. Heldigvis har jeg den gode egenskapen at jeg klarer å koble ut alt annet når jeg holder på, sier Hillestad.

- Er du kontrollfrik?
- Jeg håper ikke det. Jeg har behov for å gi fra meg noen områder til folk jeg stoler på, men når det gjelder repertoaret har jeg det avgjørende ordet.

- Har du greie på penger?
- Nei, det er et område jeg i alle år har slitt fælt med. Selvfølgelig har jeg gjort mange tabber, og flere vil det bli. Men jeg er noenlunde flink til å overholde budsjetter, selv om jeg har sprukket der også. Problemet er at markedet for norske plater generelt har falt veldig de siste to-tre åra. Alle sliter nå, uansett hvor flinke de er med penger.

Blander sjangrer

Hillestad elsker å blande sjangrer, som når Ole Paus og Kenneth Sivertsen synger salmer og bedehussanger, og Rita Eriksen og Dolores Keane smelter sammen norsk og irsk folkemusikk.

- Jeg er nysgjerrig på hvordan ting og folk passer sammen. Dessuten synes jeg det er artig å se hva som skjer når du hogger løs på båser og dogmer. Budskapet er i høyeste grad viktig. Dagens underholdningsindustri er for mye form og for lite substans. Det behøver ikke bety at det må være et kristent budskap.

- Kirkelig Kulturverksted eies nå av Aschehoug Forlag. Har det hatt noen betydning?
- Økonomisk har det dratt oss opp fra et amatørselskap til et profesjonelt selskap. Dessuten har det gitt oss en forståelse av det å selge kultur med et langsiktig perspektiv.

- Hvilke utgivelser er du mest fornøyd med i din karriere?

- I dag er det Grethe Svensen. Ellers klarer jeg ikke å sette opp noen favorittliste. Det er enkelte utgivelser jeg angrer på, men det er et lite fåtall. De aller fleste er jeg stolt av, sier Erik Hillestad.