Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Den musikalske varianten av å gå Birken, kjøpe Tesla og fornye koneparken

Paul McCartneys nye album byr på smånostalgisk, selvrefererende fornyelse - som alltid.

Foto: Mike Segar / Reuters / NTB Scanpix
Foto: Mike Segar / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

ALBUM: Nettopp fylt 70, uforskammet lett i kropp og sinn: Paul McCartney gjør her den musikalske ekvivalenten av å gå Birken, kjøpe Tesla S og fornye koneparken (hvilket han de facto også har gjort). Fire unge produsenter; to sønner av produsentfedre (Ethan Johns og Giles Martin), den skruppelløse retrokleptomanen Mark Ronson og Adeles tablåmaker Paul Epworth, hjelper Macca med foryngelsesprosjektet som dette albumet i praksis framstår — og selges inn — som.

Det oppleves som tidvis veldig vellykket, med effektive flashbacks og selvreferering som bidrar til en slags time warp der nytt og gammelt, friskt og nostalgisk både uanstrengt og i blant noe overtent blendes sammen med moderne tidløshetsidealer.

Personlig synes jeg samarbeidene med Epworth og Johns får illuminert McCartneys mangesidige artistiske personlighet aller best - «Queenie Eye» med fuzzete syrebehandling, «Early Days» med tilbakelent, tilbakeskuende folk/country-touch og «eksentrisk b-side»-aktige «Hosanna». Ronsons tittelspor/single og den småkåte «Alligator» vil nok kunne irritere like mye som å behage framskredne fans, men også de har positive tegn på «revitalisert veteran». McCartney må absolutt kunne tillate seg den slags på dette stadiet i karrieren.

Alle har hver sin Macca de dyrker eller elsker. Her får de som søker ekkoer etter tidlig Beatles, sen Beatles, mid-period Wings eller vintage solo-Macca alle sitt, mer eller mindre, på et album som er tidvist effektivt frydefullt og i det store og hele veldig respektabelt gjennomført.

Den musikalske varianten av å gå Birken, kjøpe Tesla og fornye koneparken
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling