- «Den muslimske Madonna» er hindu

Trusler mot den norske popstjernen Deepika er et PR-stunt, mener muslimsk talsmann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Deeyah - den norsk-pakistanske artisten som tidligere var kjent som Deepika - jobber stadig med å fart på popkarrieren i England.

Deepika/Deeyah

* Begynte å synge sju år gammel.

* Gikk i lære hos den pakistanske ragga-mesteren Ustad Fateh Ali Khan fra hun var 12 år gammel, og seinere hos den indiske Ustad Sultan Khan.

* Debuterte med albumet «I all slags lys» på Kirkelig Kulturverksted i 1994, 15 år gammel.

* Ga to år seinere ut «Deepika» på BMG, med en miks av pakistanske og indiske rytmer og vestlig pop.

* Var den første norske popartisten med utenlandsk opprinnelse.

Flere britiske medier har omtalt videoen til den nye singelen «What Will It Be», som inneholder kraftig kritikk av islam. I flere engelske aviser er hun omtalt som «den muslimske Madonna», men den betegnelsen kjøper ikke Inayat Bunglawla fra The Muslim Council of Britain.

Og det er ikke sammenlikningen med Madonna han reagerer på, men det faktum at Deeyah omtales som muslim.

- Hennes virkelige navn er Deepika Thathaal. Det er ikke et muslimsk navn, men et hindu-navn, sier han ifølge Independent.

PR-stunt?

Independent oppgir ikke noe navnet på personen bak utsagnet, men en pressetalskvinne for organisasjonen bekrefter overfor Dagbladet.no at det var Bunglawla som kom med uttalelsen.

Når vi ringer talsmannen, har han ikke særlig lyst til å snakke.

- Jeg er fryktelig opptatt, send meg en mail, sier han og legger på. .

KONTROVERSIELL: Deeyah klarer å skape en viss debatt i England. Nå er hun gjenstand for et noe merkelig angrep fra en moderat islamsk organisasjon. FOTO: ESPEN RØST
KONTROVERSIELL: Deeyah klarer å skape en viss debatt i England. Nå er hun gjenstand for et noe merkelig angrep fra en moderat islamsk organisasjon. FOTO: ESPEN RØST Vis mer

Bunglawla, som ble et kjent navn i England etter at han og moderate The Muslim Council of Britain tok sterk avstand fra bombeangrepene i London, utdyper overfor Independent:

- Vi mistenker at dette bare er et stort PR-stunt. Dette avviser en talsmann for Deeyah, som hevder hun trenger livvakter når hun nå returnerer til England.

- Politiet tror ikke dette er et PR-stunt, sier han til avisa.

Kanaler truet

Ifølge VG ble Deeyah i fjor høst nødt til å flykte til Atlanta i USA etter trusler fra det muslimske miljøet i England.

I sin tid flyktet hun også fra Oslo til London, på grunn av bråket det skapte da hun viste fram sin bare mage i en musikkvideo som 17-åring.

Den engelske avisa Sunday Times skrev også i fjor at Deeyah måtte voktes av livvakter 24 timer i døgnet.

- Det skremmer meg. Men jeg blir også forbanna, og det driver meg videre. Mine foreldre støtter meg, uttalte hun til Indo-Asian News Service.

Også tv-kanaler som har vist videoen til «What Will It Be» har mottatt trusler.

- Vi spilte videoen et par ganger, men vi gjør ikke det igjen. Vi har fått trusler som vi måtte ta svært seriøst. Dette er sensitive spørsmål, sier en ansatt i det asiatiske tv-nettverket B4UTV til Hindustan Times.

Deeyahs nye album skal etter planen være ute i løpet av våren.

Det har ikke lykkes Dagbladet.no å komme i kontakt med Deeyah eller hennes management i dag.

• Se videoen til «What Will It Be» her

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer