TRUMP: USAs president Donald Trump holdt onsdag kveld en pressebrief om hvordan de skal bekjempe voldelig kriminalitet i byene. VIDEO: AP Vis mer

LEDER

Den myke politistaten

Politiske iscenesettelser med bruk av anonyme sikkerhetsstyrker kjenner vi igjen fra Putins Russland. Truslene mot demokratiet i USA er konkrete og foruroligende.

Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

USA er det lengstlevende demokratiet i nyere tid. Riktignok er det et demokrati med betydelige svakheter. Sterke kapitalinteresser har stor innflytelse over både det demokratiske og det republikanske partiet. Stemmerett og valgordninger diskriminerer minoriteter, og fagforeningene er få og svake. En strukturell rasisme kveler folkelig samhold og de demokratiske institusjonene knaker i sammenføyningene. Kombinasjonen av et totalt fragmentert helsevesen og en president som forakter sannhet og vitenskap, har ført landet dypt inn i corona-krisen. På toppen kommer de sterke protestbevegelsene etter politiets drap på George Floyd.

Dette er en situasjon som krever gjenoppbygging av tillit for å skape nasjonalt samhold og tro på framtida. I stedet ser vi at president Donald Trump går motsatt vei: Han øker motsetningene for å sikre seg gjenvalg.

Ingen steder er dette mer tydelig enn i Portland i staten Oregon. På presidentens ordre er det satt inn føderale styrker, angivelig for å forsvare statlige bygninger. I Portland har det foregått omfattende demonstrasjoner i flere uker, bl.a. knyttet til bevegelsen «Black lives matter». I denne eksplosive situasjonen opererer nå føderale styrker i kamuflasjeuniformer og med umerkede biler. Det meldes om vilkårlige arrestasjoner og om uniformert mannskap som ikke identifiserer seg. Både byens borgermester, politimester og staten Oregon har protestert mot Trumps føderale militia. Til ingen nytte. Tvert i mot planlegger presidenten å benytte liknende styrker i andre storbyer der det pågår demonstrasjoner.

I USA har det lenge foregått en omfattende militarisering av politiet. Bl.a. blir det stadig oftere oppsatt med skarpere og tyngre våpen og kjøretøy. Nå mobiliseres også mannskaper fra tolletaten, grensekontrollen, statlige sikkerhetsstyrker og føderalt politi. Trumps nye panserneve vil øke spenningene i det amerikanske samfunnet, og det er også meningen. Valget nærmer seg, og presidenten har et akutt behov for en sak som tar vekk noe av oppmerksomheten fra hans katastrofale ledelse av kampen mot coronaviruset. Da er lov og orden et område som kan rekruttere velgere.

Politiske iscenesettelser med bruk av anonyme sikkerhetsstyrker kjenner vi igjen fra Putins Russland. De er ofte et forvarsel om den myke politistaten der demokrati reduseres til form. Truslene mot demokratiet i USA er konkrete og foruroligende.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer