Live-published photos and videos via Shootitlive

«Sommertoget» på NRK

Den mystiske folkevognbussen har dukket opp gjentatte ganger på NRK i sommer

Ette at Olav Terje Kleiven fikk et innfall, er det flere som har lagt merke til folkevognbussen som titt og ofte har dukket opp på tv-skjermen.

(Dagbladet): - Jeg har fått masse tilbakemeldinger fra folk som synes det er moro, sier Olav Terje Kleiven, eier av en karakteristisk folkevognbuss i oransje og hvitt.

GØY Å MØTE FOLK: Olav Terje Kleiven har fulgt NRK «Sommertoget» i sommer med sin karakteristiske folkevognbuss i hvitt og oransje. Til Dagbladet forteller han at det er hyggelig å komme i kontakt med folk på ferden. Foto: Lilliot Rønning
GØY Å MØTE FOLK: Olav Terje Kleiven har fulgt NRK «Sommertoget» i sommer med sin karakteristiske folkevognbuss i hvitt og oransje. Til Dagbladet forteller han at det er hyggelig å komme i kontakt med folk på ferden. Foto: Lilliot Rønning Vis mer

I sommer har folkevognbussen dukket opp i tv-ruta til de som har fulgt med på NRKs «Sommertoget» på ferden gjennom Norge.

  • Se bilder øverst i saken.

I fem dager har Kleiven, som bor i Gausdal, fulgt etter NRKs«Sommertoget» og drevet med det han kaller «fangst» av toget. Observante seere som følger med på togets ferd minutt for minutt gjennom Norge har nok fått med seg at bilen dukker opp på flere av stasjonene.

- Det startet som et innfall da toget passerte området der jeg bor. Jeg traff mange trivelige folk og det var god stemning. Det ga mersmak, forteller Kleiven.

Kleivens folkevognbuss er blitt vist 18 ganger på tv i det «Sommertoget» har passert, blant annet på småsteder som Losna, Øyer, Bergseng, Steinvik, Lunner, Grindvoll, Valebø og Tinnegrend.

- Jeg er lokomotivfører i Bane NOR, så det har vært enkelt å finne ut hvordan jeg kommer til småplassene som toget passerer før det kommer. Jeg parkerer den slik at den blir synlig for kameraet på lokomotivet, samtidig som den ikke er påtrengende for folk som har møtt opp på plattformen, forteller han.

ROMANTISK: Reineier Aslak Ante Sara fra Kautokeino er en romantiker. Han benyttet NRKs «Reinflytting minutt for minutt» til å gi kona Ravdna en ekstra oppmerksomhet.Video: NRK Vis mer

Viktige lokalsamfunn

Kleiven forteller at det er gøy å prate med folk som har møtt opp på de mindre stasjonene som «Sommertoget» bare kjører forbi.

- For dem som bor på småstedene har storsamfunnet sviktet, på en måte. Når togene slutter å stoppe forsvinner stasjonsbygdene. For 100 år siden da jernbanen ble anlagt ble stasjonene på små steder samlingspunkt. Det ble et sentrum med butikk, kanskje hotell og et yrende liv. Dette forsvant da toget ikke lenger stoppet, sier han.

Selv om tidene er annerledes nå blir det liv og røre på småstasjonene når «Sommertoget» tøffer forbi.

- På Grindvoll hadde lokalbefolkningen dekket langbord med hvit duk, og det ble servert sider. Det ble også allsang av «Nede på stasjonen» mens helikopteret hang over og filmet, forteller han.

Kontaktskapende

Kleiven forteller at det er lett å få kontakt med folk når han kommer kjørende i den gamle folkevognbussen.

- Det er veldig kontaktskapende og en artig måte å komme i kontakt med folk på. Alle kjenner noen som har hatt en slik bil. Alle som var unge på 70- og 80-tallet har et forhold til disse bilene.

- Den er veldig karakteristisk med den hvite og oransje fargen. Den er synlig i mengden og veldig mange kjenner den igjen. Jeg kunne nok ikke gjort det samme med en svartlakkert Toyota, sier han.

Skriker i motbakkene

- Det er en artig bil å kjøre. Den vingler litt i veien og skriker i motbakker hvis motoren er blitt litt for varm, forteller Kleiven.

Ifølge Kleiven er bilen nesten som et familiemedlem å regne. Forholdet til bilen er full av nostalgi.

- Far kjøpte den rett etter at jeg ble konfirmert i 1982. Bilen har stått avskiltet i mange år før jeg satte skilter på den igjen. Den har bare gått 68 000 kilometer, forteller Gausdølingen.

«Sommertoget» er inne i sine siste uker med tøffing rundt i Norge. Denne uka beveger toget seg fra Notodden til Vennesla før sommerturneen avsluttes i uke 33. Den siste ferden går fra Vennesla til Sarpsborg.

På spørsmål om Kleiven kommer til å fortsette jakten på «Sommertoget», blir han hemmelighetsfull.

- Jeg har en liten plan. Nå er jo ferien slutt, men kanskje jeg dukker opp, sier han lurt.