Den nakne sannhet

Julia Roberts sier blankt nei. Ewan McGregor har lyst, men får ikke lov. Men alle som har gjort det, er enige: Det er alltid verst første gang.

Over 30 år etter at «Last Tango in Paris» sjokkerte publikum med nakenhet og sex, er hud og kropp foran kamera fortsatt et hett tema. For mange, ikke minst unge kvinner, er det å kaste klærne en inngangsbillett til Hollywood. Bare i fjor hadde fem av kvinnene som var nominert for beste kvinnelige skuespiller eller birolleinnehaver - Halle Berry, Nicole Kidman, Kate Winslet, Sissy Spacek og Helen Mirren - kastet klærne en eller flere ganger foran kamera.

HUD OG HÅR: - Hvordan kan du formidle nær kjærlighet mellom mennesker uten å vise hud og kropp? Det blir som å spise en hamburger uten noe form for kjøtt, sier Diane Lane, som nå er videoaktuell med filmen «Unfaithful» med Richard Gere og Oliver Martinez. Hun er den første til å meddele at de første nakenscenene for henne var krevende - en erfaring de aller fleste deler med skuespilleren som ble Golden Globe-nominert for rollen.

- Jeg var virkelig nervøs, forteller Christina Ricci, som stripper i en scene i Erik Skjoldbjærgs film «Prozac Nation» som har premiere i USA i mars.

- Jeg fikk Michelle Williams (som også spiller i filmen, red.anm.) til å sitte ved monitoren og fortelle meg hvordan jeg skulle sitte og ligge. Men etter en stund tenkte jeg ikke over at jeg var naken, sier 23-åringen ifølge magasinet People.

FRODIGE KATHY: Kathy Bates er 32 år eldre enn Christina Ricci, men gjør det samme. 21. februar viser hun fram sitt frodige jeg også foran det norske kinopublikummet. I den svarte komedien «About Schmidt» spiller hun den frigjorte Roberta, som tar seg et bad med den noe mer tilbakeholdne Warren Schmidt, tolket av Jack Nicholson.

Men hun innrømmer at hun trengte en drink før hun smøg av seg slåbroken og regissør Alexander Payne kjørte kamera.

- Å, min Gud, tenkte jeg da jeg skjønte at Alexander ville ha meg naken. Det ble noen runder rundt forhandlingsbordet, og vi ble enige om å ikke vise absolutt alt, sier Bates til Dagbladet.

Nicholson ville ikke ha opptrådt naken foran kameraet, selv om han som regissør har spurt folk om å lette på antrekket.

Den nakne sannhet

- Jeg sa til de skuespillerne jeg jobbet med at jeg neppe ville ha kledd av meg. Det å vise seg naken er for meg svært personlig, sier Nicholson, som berømmer hvordan Bates taklet scenen. - Hun sto kort og godt for et vakkert stykke arbeid.

Bates har stort sett bare fine reaksjoner etter sin nakenhet i «About Schmidt», sett bort ifra en kvinne som kom opp til henne på en middag og la ut om hvordan brystene hennes ser ut.

- Det synes jeg passet dårlig under en ellers hyggelig middag.

NAKNE MENN: George Clooney viser stumpen i sci-fi-thrilleren «Solaris», som får norgespremiere i april. Men det blir med bilder bakfra på Clooney og andre menn.

Mannlig nakenhet forfra er fortsatt tabu i Hollywood. Filmkritikeren Jamie Bernard, forfatteren av boka «Total Exposure: The Movie Buff's Guide to Celebrity Nude Scenes», mener hun har svaret:

- Heteroseksuelle menn liker rett og slett ikke å se nakne menn. Derfor står dette som et av Hollywoods siste tabu, sier Bernard.

Det er nok av mannlige skuespillere som er klare for å vise rubb og rake. Ewan McGregor har tidvis framstått som svært entusiastisk i forhold til å kaste trusa.

- I det virkelig liv går du ikke opp fra senga med et pledd rundt deg etter at du har hatt sex, sier han.

Den nakne sannhet

SIER NEI: På den andre siden er det nok av stjerner som sier nei til nakenscener. Julia Roberts, Sarah Michelle Gellar og Sarah Jessica Parker har klare kontrakter om hvor mye av kroppen deres som kan vises på lerretet.

- Jeg føler meg rett og slett ikke komfortabel med å kle av meg, sier Parker til Los Angeles Daily News.

Mens Julia Roberts mener:

- Når du opptrer med klær på deg, medvirker du i en forestilling. Når du står foran kamera uten klær, er det en dokumentar. Og jeg jobber ikke for dokumentarer.

Flere har angret på sine mer utfordrende scener etter at sjekken er innløst. Selma Blair (30) hadde ingen problemer med sine elskovsscene med Robert Wisdom i filmen «Storytelling», inntil hun tenkte over filmens publikum.

- Jeg vet ikke hvordan jeg skal forklare scenen til min mor, måtte hun innrømme. Og ganske riktig: mange tenker som Selmas mor.

- Folk er lei av unødvendig nakenhet, mener Elayne Blythe, leder av Hollywood-baserte Film Advisory Board, som gir sin velsignelse til filmer som egner seg for familier.

- Bogart og Bacall eller Tracy og Hepburn er mer sexy med klærne på enn dagens stjerner med klærne av.

BERRYS BRYSTER: Vel, det er trolig at økonomiavdelingen i filmselskapene ikke deler oppfatningen.

- Alt handler om penger, sier den britiske casting-eksperten John Hubbard, som blant annet satte sammen skuespillerlaget for «Ringenes herre»-trilogien.

- Alle de ekstra menneskene du kan få inn i kinosalen for å se Halle Berrys bryster, betyr mer penger.

For til sjuende og sist er det bunnlinja som betyr noe - også i Hollywood.

HEMNINGSLØST:Halle Berry har et avslappet forhold til sin egen kropp og seksualitet, og viser seg gjerne fram.
NAKEN NICOLE: Nicole Kidman kler av seg på film. Her i en heit scene sammen med eksmannen Tom Cruise.
STRIPPER: Christina Ricci stripper i filmen «Prozac Nation» som har USA-premiere snart.
FREKK OG FRODIG: Godt voksne Kathy Bates viser fram sin frodighet på norske kinoer i slutten av februar. For øvrig sammen med Jack Nicholson.