KOMMENTARER

Den Nationale familie

Nationaltheatret har lagt fram sitt vårprogram. Det står i familien og de moderne klassikeres tegn.

FARLIG NÆRT: Slikt kan bli en utfordring: Kjersti Horn skal regissere sin mor Ellen Horn i Lars Norens «Natten er dagens mor». Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
FARLIG NÆRT: Slikt kan bli en utfordring: Kjersti Horn skal regissere sin mor Ellen Horn i Lars Norens «Natten er dagens mor». Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Ellen Horn er tilbake i ensemblet på Nationaltheatret. Der skal hun spille i Lars Norens moderne klassiker, «Natten er dagens mor». Fortellingen om en dysfunksjonell kjernefamilie som prøver å drive et lite hotell var Norens gjennombrudd som dramatiker: Et kammerdrama i klassisk form der en families løgner og hemmeligheter rulles opp. Det er kraftig kost å spille. og utfordringen blir ikke mindre av at Ellen Horn her skal regisseres av sin datter Kjersti Horn. Terje Strømdahl spiller faren, mens Emil Johnsen spiller sønnen David. Han spilte tidligere i «Styrtet Engel» også i regi av Kjersti Horn og gjorde også en svært sterk prestasjon i «Det merkelege som hende med hunden den natta» på Det Norske Teatret. Kjersti Horn satte nylig opp en svært sterk versjon av Hamlet på Rogaland. Dette er et sterkt lag.

Finn Schau kommer også med en historie om familien, eller litt mer presist: Sin egen far. Øivind Schau var en av Norges krigshelter, mannens som ranet en bank for å betale for en fiskeskøyte som skulle frakte ham til England og krigsdeltakelse. Schau har samarbeidet med Jesper Halle om manus, der Schau skal snakke om faren mens hans sønn igjen, Kristopher Schau bidrar med musikken. Det blir i familien, får en si. Selv spurte Schau engang sin offisersfar, dekorert med Krigskorset med sverd, om han ikke var redd for å dø: «Livet er en seksuelt overført tilstand med 100 prosent risiko for å dø», var farens lakoniske svar. Nå skal Schau bore litt i det livet hans pappa sjelden fortalte sin sønn stort om. Alle familier har sine hemmeligheter, selv om de færreste har fått krigskorset for dem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer