Den Nationale familie

Nationaltheatret har lagt fram sitt vårprogram. Det står i familien og de moderne klassikeres tegn.

FARLIG NÆRT: Slikt kan bli en utfordring: Kjersti Horn skal regissere sin mor Ellen Horn i Lars Norens «Natten er dagens mor». Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
FARLIG NÆRT: Slikt kan bli en utfordring: Kjersti Horn skal regissere sin mor Ellen Horn i Lars Norens «Natten er dagens mor». Foto: Vidar Ruud / NTB ScanpixVis mer
Kommentar

Ellen Horn er tilbake i ensemblet på Nationaltheatret. Der skal hun spille i Lars Norens moderne klassiker, «Natten er dagens mor». Fortellingen om en dysfunksjonell kjernefamilie som prøver å drive et lite hotell var Norens gjennombrudd som dramatiker: Et kammerdrama i klassisk form der en families løgner og hemmeligheter rulles opp. Det er kraftig kost å spille. og utfordringen blir ikke mindre av at Ellen Horn her skal regisseres av sin datter Kjersti Horn. Terje Strømdahl spiller faren, mens Emil Johnsen spiller sønnen David. Han spilte tidligere i «Styrtet Engel» også i regi av Kjersti Horn og gjorde også en svært sterk prestasjon i «Det merkelege som hende med hunden den natta» på Det Norske Teatret. Kjersti Horn satte nylig opp en svært sterk versjon av Hamlet på Rogaland. Dette er et sterkt lag.

Finn Schau kommer også med en historie om familien, eller litt mer presist: Sin egen far. Øivind Schau var en av Norges krigshelter, mannens som ranet en bank for å betale for en fiskeskøyte som skulle frakte ham til England og krigsdeltakelse. Schau har samarbeidet med Jesper Halle om manus, der Schau skal snakke om faren mens hans sønn igjen, Kristopher Schau bidrar med musikken. Det blir i familien, får en si. Selv spurte Schau engang sin offisersfar, dekorert med Krigskorset med sverd, om han ikke var redd for å dø: «Livet er en seksuelt overført tilstand med 100 prosent risiko for å dø», var farens lakoniske svar. Nå skal Schau bore litt i det livet hans pappa sjelden fortalte sin sønn stort om. Alle familier har sine hemmeligheter, selv om de færreste har fått krigskorset for dem.

Anne Marit Jacobsen fortsetter sitt monologprosjekt, nå med utgangspunkt i Jon Fosses roman «Morgon og kveld». Romanen ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris da den kom ut, og regien er ved Hildegunn Riise. Kjetil Bang Hansen fortsetter sitt arbeid sammen med Lasse Lindtner - her med nok et moderne klassiker: «Skylight» av David Hare. Stykket vant en Olivier som beste nye drama i 1996, har tidligere vært satt opp i Norge. Nå har Hare bearbeidet sin tekst og Bang Hansen har oversatt den på ny. Tom Sargant er en suksessfull forretningsmann som engang hadde et forhold til den langt yngre Kyra Hollis, samtidig som hun jobbet for familien. Forholdet ble oppdaget. Det er en tekst der det nære og personlige krysser større samfunnsspørsmål.

Arne Lygre er nå Nationaltheatrets husdramatiker, en stilling han overtar etter Johnny Harstad. Hanne Tømta har også tilknyttet seg tre nye husregissører: Kjersti Horn er den ene. De andre to er Per Peerez Øian og Jonas Corell Petersen. Dette kan bli spennende.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.