Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Den Nationale Scene fornærmer halve vestlandet

Bør miste status som nasjonalteater, mener Jon Fosse.

KRITISERER DNS: Jon Fosse kommer med hard kritikk av Den Nationale Scene i dagens utgave av Bergens Tidende.
Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET
KRITISERER DNS: Jon Fosse kommer med hard kritikk av Den Nationale Scene i dagens utgave av Bergens Tidende. Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) I går varslet Jon Fosse at han gir seg som dramatiker, og fra nå av bare vil skrive dikt og prosa. Men han er ikke mindre engasjert i scenekunst. I dagens utgave av avisa Bergens Tidende, går han hardt ut mot Den Nationale Scene (DNS).

Han mener teatret, som ligger i Bergen, spiller altfor lite på nynorsk.

- Den Nationale Scene har av en eller annen forunderlig grunn fått status som nasjonalteater, men de klarer ikke en gang å ta på seg å være et teater for Vestlandet. At de skal ha nasjonalstatus er aldeles feil, og jeg håper regjeringa har såpass vett at de tar statusen fra dem, sier han til avisa.

DNS er et av Norges tre teatre med nasjonalteaterstatus, sammen med Nationaltheatret og Det Norske Teater. Ifølge Bergens Tidende har DNS i tre av de siste ni åra spilt utelukkende på bokmål. 2008 skilte seg ut, da satte teatret opp tre nynorskstykker. De andre åra har de satt opp ett eller to.

- DNS neglisjerer og fornærmer halve Vestlandet, sier Fosse til avisa, og kaller DNS et bergenspatriotisk teater.

Teatersjef Agnete Haaland er uenig, og viser til at de i år skal spille tre stykker på nynorsk, deriblant et av Fosses egne.

- Alle stykker egner seg i utgangspunktet til å spilles på både bokmål og nynorsk, men det kommer an på hvilke skuespillere som skal brukes og hvilket landskap handlingen skjer i, sier hun til avisa.

Jon Fosse lanserte nettopp romanen «Kveldsvævd», den siste i Andvake-trilogien. Den har fått strålende kritikker, blant annet fra Dagbladets anmelder Andreas Wiese.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!