Den Nationale Scene med dundrende underskudd

Tre millioner i minus.

(Dagbladet.no): 2006 ble ikke et jubelår for Den Nationale Scene i Bergen, rent økonomisk sett. Regnskapet til den ærværdige teaterscenen viser hele tre millioner i minus.

Det skal ifølge Bergens Tidende være tidenes største underskudd for teatret. To faktorer bidro til underskuddet:

Robert Wilsons oppsetning av «Peer Gynt» i New York ble en dyr affære. I tillegg solgte flere av teatrets hovedsatsninger dårligere enn forventet.

Verst gikk det med «Dogville», sceneversjonen av Lars von Triers kjente film, og «Macbeth». Disse hadde ifølge Bergens Tidende ikke mer enn henholdsvis 25 og 26 prosent belegg.

Om ikke tallene bedres i inneværende år, kan Bjarte Hjelmeland få litt å henge fingrene i når han overtar som teatersjef til neste år.

Ifølge informasjonssjef Ole Klemsdal vil underskuddet uansett ikke få noe å si for årets repertoar, ettersom underskuddet dekkes av teatrets egenkapital. Den har hittil vært på 9,1 millioner kroner.

DÅRLIG BILLETTSALG: Dogville av Lars von Trier ble ikke like populært teater som Den Nationale Scene hadde håpet på. Foto: Den Nationale Scene
DÅRLIG BILLETTSALG: Dogville av Lars von Trier ble ikke like populært teater som Den Nationale Scene hadde håpet på. Foto: Den Nationale Scene Vis mer
OGSÅ DÅRLIG BILLETTSALG: Fjorårets Macbeth-oppsetning solgte færre billetter enn antatt.
BLE DYRT: Robert Wilsons Peer Gynt-oppsetning i New York ble dyrere enn forventet for Den Nationale Scene.