SYMBOLET PÅ DET DELTE EUROPA: Bildet viser berlinere som feirer rundt og oppå muren etter Berlin-murens fall. 9. november er det 29 år siden. Foto: Lionel Cironneau / AP / NTB Scanpix
SYMBOLET PÅ DET DELTE EUROPA: Bildet viser berlinere som feirer rundt og oppå muren etter Berlin-murens fall. 9. november er det 29 år siden. Foto: Lionel Cironneau / AP / NTB ScanpixVis mer

Debatt: Berlinmurens fall

Den natta diktaturet tapte og europeere vant

At dette var situasjonen i Berlin for kun 29 år siden, er i dag smått utenkelig.

Meninger

Natten mellom 9. og 10. november 1989 viste folket i Øst-Tyskland hele verden at demokrati og frihet trumfer undertrykkelse. Den natta tapte diktaturet og europeere vant. Det hadde ikke vært mulig hvis ikke menneskene som bodde der trodde på en bedre fremtid, i et fritt Europa.

Det er 29 år siden Berlinmurens fall. Den forhatte muren hadde da vært selve symbolet på det delte Europa i 28 år. På den ene siden fikk folk leve i frihet, på den andre siden ble man overvåket av det hemmelige politiet. De som forsøkte å flykte risikerte livet. At dette var situasjonen i Berlin for kun 29 år siden, er i dag smått utenkelig.

Heidi Nordby Lunde
Heidi Nordby Lunde Vis mer

Murens fall satte i gang den største endringsprosessen i Europa siden andre verdenskrig tok slutt. Millioner av mennesker som hadde levd i lukkede, kommunistiske regimer skulle endelig få demokrati og frihet. I den prosessen var EU en pådriver, ved å invitere landene inn i samarbeidet. De ble lovet medlemskap dersom de oppfylte et sett med kriterier, som blant annet gjaldt krav til demokratiske institusjoner, menneskerettigheter og beskyttelse av minoriteter.

Etter hvert som kravene ble oppfylt ble EU utvidet med land som Estland, Polen, Slovenia og Ungarn. Unionen gikk fra 16 medlemmer i 1995 til 28 i 2013. I løpet av de samme årene har mangfoldige millioner europeere fått et bedre liv, med et hav av nye muligheter og rettigheter.

I takt med at de tidligere kommunistiske landene har integrert seg inn i det europeiske fellesskapet, har økonomi og levestandard gått opp, mens arbeidsledighet har gått ned.

Vi ser nå dessverre at verdigrunnlaget som skal være EUs fundament utfordres. I flere land, da særlig Ungarn og Polen, bruker folkevalgte politikere sin makt til å innskrenke demokratiet. Grunnlover endres, domstolers uavhengighet trues og pressefriheten angripes. Nasjonalisme og proteksjonisme er på fremmarsj. Dette er den største trusselen mot det europeiske fellesskapet i dag, og en trussel mot fred og frihet for alle europeere. Det er nettopp denne utviklingen EU var skapt for å motvirke, slik at ikke nye murer bygges og Europa deles på ny.

Fremdeles er EU-borgere flest positive til unionen. Når innbyggerne blir spurt om landet de bor i har tjent eller tapt på EU-medlemskap, svarer 67 prosent at de har tjent på samarbeidet, noe som er det høyeste nivået siden dette spørsmålet for første gang ble stilt i 1983. Det er bra og viktig. Og når tusenvis av mennesker i Polen, Ungarn og Romania tar til gatene med EU-flagg i hånden for å demonstrere for krav om endring i landet sitt, viser det nok en gang at kraften som rev muren i 1989 fremdeles er der. Det europeiske fellesskapet hegner om demokrati, frihet og menneskerettigheter. Murens fall fornyet og forsterket fellesskapet.

Til nesten år er det 70 år siden Europabevegelsen i Norge ble stiftet. Siden da har vi kjempet for at murer mellom land skal rives og broer mellom folk skal bygges. Berlinmurens fall er et av de fremste symbolene på det vi tror på. Vi vil ha et europeisk samarbeid basert på fellesskap, frihet og demokrati.

Det vil vi fordi vi mener det er til det beste for alle europeere. Ønsket om disse grunnleggende verdiene var drivkraften da muren ble revet novembernatten for 29 år siden. Det er de samme verdiene Europa må bygges videre på i fremtiden.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.