Den nazistiske jøden

En film om en nynazist med glattbarbert hode, hakekors, SS-symboler og bøllete oppførsel er uvanlig nok. At nynazisten er jøde gjør den usannsynlig.

At den bygger på en sann historie er enda mer utrolig. Men «The Believer» handler om en ung mann som gikk på tvers av sin kultur og sin oppdragelse og ble antisemitt og nazist.

Manusforfatter og regissør Henry Bean har flyttet historien fra 60-tallet til slutten av 90-tallet, gitt hovedpersonen navnet Danny Balint og ellers forandret det meste. Men resultatet blir ikke mindre uhyggelig.

Danny (spilt av Ryan Gosling) er en meget intelligent og ekstremt voldelig ung mann som fornekter sin fortid og blir med i ei fascistisk gruppe. En New York Times-reporter har infiltrert den, og truer med å avsløre at Danny er jødisk. Danny sverger på at han tar sitt eget liv hvis sannheten blir kjent. Hans store ambisjon er å drepe en jøde, og han er med på flere mislykkede attentater. Men når han er med og plasserer en bombe i en synagoge, redder han Toraen og begynner igjen å studere den hellige skrift.

«The Believer» er en ubehagelig og svært voldelig film om et menneske med en forvridd virkelighetsoppfatning. Ryan Gosling (som startet i barne-tv sammen med Britney Spears!) portretterer med stor overbevisning en mann som er drevet av et innbitt hat, men som ikke er fullstendig hardnet og uimottakelig. En film som stiller spørsmålet «Hvordan går det an?» uten å ha noe godt svar.