Den nokså gode romanen

På det jevne, eller midt på treet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Anmeldere er forfengelige. Er de heldige, får de sole seg i glansen fra sin egen begeistring over det som skal være en minneverdig, sjeldent givende eller utfordrende roman. Verket opphøyer kritikeren, i den grad kritikeren får anledning til å opphøye verket. Men forfengeligheten når ikke bare inn i panegyrikken. Den melder seg også som vonbrot når kritikeren sitter med en roman som fyller sin sjanger på en middels god måte, ikke er spesielt minneverdig og heller ikke byr på utfordringer. Da hender det at kritikeren gjør det han ikke må gjøre: Han klarer ikke å bestemme seg, og skriver både-og-anmeldelsen, med et visst bifall, men uten begeistring, og et men i konklusjonen.

Hverdagsrealisme

Med Ida Jessens roman er det mulig å begå en slik blunder. Boka er skrevet i en hverdagsrealistisk stil, som egentlig minner om fravær av stil. Den har en enkel intrige med mange person- og naturbeskrivelser. Intrigen hviler delvis på beskrivelser av menneskelige relasjoner, en trafikkulykke og de smertelige konsekvensene av ulykken, og har dessuten en teskje kriminalplot i seg. Fortelleren, i jeg-person, er en forfatter som ikke klarer å skrive. Jessen lar henne beskrive med følsomhet og presisjon møtet med en gammel venninne som har blitt prest, og som sitter fast i ekteskapet sitt med en vakker, men tørr mann. Forfatteren flytter inn for sommeren, og så skjer katastrofen: Gustav, den sju år gamle sønnen i huset, blir kjørt ned av en bil. Bilisten etterlater gutten for å dø – noe han seinere gjør.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer