Den nordiske modellen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

POLITIKK: Den norske/nordiske modellen er etablert gjennom mange år i samspill og balanse mellom privat næringsliv, det sivile samfunn og offentlig sektor. Arbeiderpartiet og fagbevegelsen har hatt en viktig rolle i dette, men det er historieforfalskning når leder i Fagforbundet, Jan Davidsen, (Dagbladet 3/9) og andre sosialdemokrater forsøker å ta eneeierskap til modellen og verdiene den er tuftet på. Venstre la mye av grunnlaget i sin storhetstid, og etter 1965 har ulike borgerlige regjeringer og enkeltpartier vært helt avgjørende for det samfunn vi har i dag.

Ifølge Davidsen er «de politiske angrepene på fagbevegelsen» en trussel mot hele samfunnsbygningen, og han blander Venstre, Høyre og Fremskrittspartiet i en saus. Han klarer derfor ikke å skille mellom kritikk av et demokratisk uryddig samrøre mellom toppene i LO, Ap og Regjeringen – og synet på fagbevegelsens rolle i sin alminnelighet. Venstre er FOR en sterk fagbevegelse, men vi er også for likebehandling av organisasjoner og ryddige roller mellom aktørene i demokratiet. Vi tror LO ville ha vært en bedre fagorganisasjon hvis den hadde unnlatt å redusere seg selv til partilag av Ap.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer