Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Den «norske» Disney-filmen er en kjempehit

Det er gode nyheter for turistnæringa.

(Dagbladet): Årets storsatsing fra Disney-konsernet, animasjonsfilmen «Frozen», hadde premiere i USA onsdag og levde opp til forventningene og vel så det.

Med en inntjening på 15,2 millioner dollar, ligger filmen an til å tjene inn 80 millioner dollar i løpet av den lange Thanksgiving-helga, skriver Hollywood Reporter. Det er mer enn ti millioner mer enn ekspertene hadde ventet.

Filmens suksess er en god nyhet for norsk reiselivsnæring. Den H.C. Andersen-baserte historien utspiller seg ikke i Norge, men i fantasilandet Arendale, som er inspirert av snødekte, norske fjell, Bryggen i Bergen og vestlandske fjorder.

Markedsfører Norge Det har filmens produsenter lovet å gjøre et poeng av, i en avtale med Visit Norway, den offisielle norske reiselivsguiden - som til gjengjeld markedsfører filmen gjennom sine kanaler. En liknende avtale med skotske turistmyndigheter har tidligere gitt god uttelling da Disney lagde «Brave».

Det Trondheim-baserte koret Cantus er prominent tilstede på lydsporet, med flere stykker norsk-komponert originalmusikk som kan høres i både åpningssekvensen og avslutning av filmen.

Det er også bukkehornisten Sissel Morken Gullord, som ble oppdaget av Disney via et amatørklipp på Youtube.

Tøff prinsesse «Frozen», som i originalversjon er voicet av blant andre Kristen Bell og «Glee»-kjente Idina Menzel, har på forhånd mottatt gode anmeldelser. Ikke minst for å snu oppned på de tradisjonelle kjønnsrollemønstrene - her er det prinsessa som må redde prinsen, ikke motsatt.

I Norge har Anders Baasmo Christensen og Lisa Stokke vært med på å spille inn stemmer.

«Frozen», som har norsk premiere 1. juledag under tittelen «Frost», kan imidlertid ikke matche den andre, store kinohiten i USA for tida, nemlig «Catching Fire», den andre filmen i Hunger Games-serien. Den spilte inn over 20 millioner onsdag, ifølge Variety.

Thanksgiving-helgas mest imøtesette film for det voksne publikummet, Spike Lee-regisserte «Oldboy» med Josh Brolin og Elizabeth Olsen, flopper totalt og kan glemme å bli satt opp på flere kinoer i USA.

 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media