Norske TV-serier kjemper om seerne

Den norske dramakrigen:
«Aber Bergen» mistet en tredjedel av seerne under «Frikjent»-premiere

Knivingen om publikum tilspisser seg mellom kanalene etter at TV 2 bestemte seg for å legge storserien «Frikjent» til samme dag som TV3s «Aber Bergen».

KRIM: Skuespiller Nicolai Cleve Broch har en av hovedrollene i TV 2 serien frikjent. Foto: 
KRIM: Skuespiller Nicolai Cleve Broch har en av hovedrollene i TV 2 serien frikjent. Foto: Vis mer

(Dagbladet): Torsdag kveld var det premiere på andre sesong av TV 2s dramaserie «Frikjent».

Det gikk hardt ut over TV 3s advokatserie «Aber Bergen» som har tilnærmet samme sendetidspunkt.

- 60 000 tv-seere så «Aber Bergen» i går, sier pressesjef i TV 3, Line Vee Hanum til Dagbladet.

- Det er 30 000 ned fra forrige ukes 90 000 seere. I gjennomsnitt per episode, inkludert førstegangssending, opptak, repriser og strømming ser 225 000 nordmenn hver én episode av «Aber Bergen», fortsetter hun.

Første sesong: I første sesong av «Frikjent» spiller Nicolai Cleve Broch en businessmann som etter tjue år i Asia returnerer hjem, der han i sin tid ble frikjent for drapet på kjæresten. Video: TV 2 Vis mer Vis mer

- Så dere merker at TV 2 la «Frikjent» til samme dag?

- Ja, og det har vi vært helt klare på hele tida. Det blir vanskeligere for publikum å velge, men nå har vi lagt ut «Aber Bergen» på Viafree i tillegg til at man kan se serien på Viaplay. Vi sender også flere repriser, så vi får håpe folk finner fram likevel, sier Vee Hanum.

Fornøyde

TV 2 på sin side er svært fornøyd seertallene for med «Frikjent»-premieren

Ifølge en pressemelding fra kanalen var 631 000 som så premieren av «Frikjent» på TV 2 i går kveld. Det er et tall de er svært godt fornøyde med.

- Dette er en strålende start for «Frikjent», og når vi i ukene som kommer får tallene for opptak, repriser og TV 2 Sumo, skulle det ikke forundre oss om dette blir en like stor suksess som sesong 1,sier programredaktør Jarle Nakken i TV 2 i pressemeldingen.

Dagbladet var med da TV 2s dramasatsing Frikjent ble spilt inn i Årdal i fjor vår. Video: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Her understrekes det også at drama er et viktig satsningsområdet for TV 2 nå og i tida framover.

Bekymret

Allerede før premieren var TV 3 bekymret for at de skulle miste seere til «Frikjent».

TV3s dramaserie «Aber Bergen» er godt i gang med sin første sesong, og det var femte episode av serien som ble sendt torsdag denne uka.

- Sånn det er nå, er «Aber Bergen» truet. Når vi får en av Norges største dramasatsinger med TV 2 sin fulle kraft bak, rett imot oss, så blir vi redde for seriens framtid, sa programdirektør i TV3, Andreas Bakka Hjertø til Dagbladet.

Hjertø utelukket ikke at «Aber Bergen» kunne bli kanselert.

Dramakrig

Det var TV 2 som først oppdaget at de to programmene hadde fått samme sendetid. Da tok de umiddelbart kontakt med TV3. Problemet er at ingen av kanalene ser seg villige til å bytte sendetid for sin dramaserie.

Hovedrolleinnehaver i «Frikjent», Nicolai Cleve Broch, skulle gjerne unngått konkurransesituasjonen og mener bransjen burde jobbe bedre sammen.

- Det er veldig synd at de ikke klarer å programmere sånn at vi ikke ødelegger for hverandre. Jeg kan ikke helt forstå at det skulle være så vanskelig. Det finnes mange andre gode tv-dager, sa Nicolai Cleve Broch til Dagbladet.

«Aber Bergen» hadde etter fire episoder 225 000 seere i gjennomsnitt per episode. «Frikjent» sesong 1 hadde et snitt på 850 000 seere. Tallene inkluderer førstegangseere, live, opptak, repriser og web.