Den norske faun er død

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KJELL AUKRUST døde natt til julekvelden, etter noen få ukers sykeleie. Lungebetennelse er fali, ville Ludvig ha sagt. Kjell Aukrust ville ha fylt 83 år i mars neste år.

Det er få norske kunstnere jeg forbinder jula og julekvelden så sterkt med som Kjell Aukrust. Den andre måtte være Alf Prøysen.

Til jul i 1999 kom Kjell med en av sine siste bøker, ja, nettopp «Ludvigs jul», som er ei høytid med slik kraft at den tiner hjertene og jager mørket på flukt. Da spares det ikke på ved og talglys i det kalde Alvdal.

«Alt var på plass. Kornnek ute. Katte og bikkje inne. Røkelse og myrra på ovnen... - Julenatten i lyset fra ovnstrekken lå je i rødmalt seng på barneværelset, med marsipanrelieffet av jomfru Maria, som jeg hadde fått i gave fra tante Kari, foran meg. Mens lys og skygger flakret over Jesusbarnet i jomfru Marias folderike gevanter, slikket jeg forsiktig på nederste skjørtekanten.»

DETTE VAR KJELLS JUL. Når han først måtte forlate oss, kunne det kanskje bare skje i julehelga.

Aldri mer skal jeg høre den vare stemmen i telefonen fra Midtåsen som først og fremst var ute etter å spre glede og vise omsorg for andre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer