Debatt: Mat

Den norske fiskebollen. Elsket og hatet

Sjøfolkene likte stort sett alt de fikk, men «ikke fiskebolle».

FISKEBOLLER: Min franske familie veldig, og mener Norge med stor suksess kunne eksportere fiskeboller til resten av verden, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix
FISKEBOLLER: Min franske familie veldig, og mener Norge med stor suksess kunne eksportere fiskeboller til resten av verden, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB ScanpixVis mer
Meninger

Da jeg var til sjøs på 50-tallet og hørte de søreuropeiske sjøfolkene snakke om den norske maten ombord, var det bare godord. De likte stort sett alt de fikk, men «ikke fiskebolle», sa de. «Ikke fiskebolle».

Derimot skryter min franske familie veldig, og mener Norge med stor suksess kunne eksportere fiskeboller til resten av verden.

Etter krigen vokste vi opp med fiskeboller. Det var billig og god mat, som vi barn iallfall likte. Fiskeboller og poteter i hvit saus med blomkål eller stekt med revne gulrøtter. Godt var det, begge deler.

Senere i livet har jeg vært med på å lage reklame for Vesterålens fiskeboller. De er i en klasse for seg.

De norske fiskebollene er laget av fisk med kraftig smak, som hyse og sei. Fisken blir malt og blandet med potetmel, melk og salt. De er større en de små bollene du finner ellers i Europa, om lag fem centimeter lange.

Dessuten er det miljøvennlig mat.

Bon appetitt.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.