Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Delt foreldrepermisjon

Den norske foreldrepermisjonsordningen er en av de rauseste i verden

I dag har mor og far ulik verdi som omsorgspersoner og arbeidstakere. Å utfordre denne normen handler om økt frihet for begge kjønn, og ikke om diktatur.

MYE FLEKSIBILITET: Den norske foreldrepermisjonsordningen er en av de rauseste i verden, skriver Guri Melby (V) og Kari Elisabeth Kaski (SV). Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
MYE FLEKSIBILITET: Den norske foreldrepermisjonsordningen er en av de rauseste i verden, skriver Guri Melby (V) og Kari Elisabeth Kaski (SV). Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag leste vi psykologspesialist og mamma Marthe Øibakken Nordbergs innlegg mot endring i foreldrepengeordningen. Hun mener tredelingen av foreldrepermisjonen minner om diktatur. Det er usaklig.

Guri Melby
Guri Melby Vis mer

Regjeringen har tredelt foreldrepermisjonen, et viktig gjennomslag for både Venstre og SV, som lenge har kjempet for en slik ordning. Mange påstander har versert rundt den nye ordningen. Når Nordberg mener at justeringen som er foretatt grenser til diktatur, er det på tide med en oppklaring.

Kari Elisabeth Kaski.
Kari Elisabeth Kaski. Vis mer

Den norske foreldrepermisjonsordningen er en av de rauseste i verden. I USA har foreldre rett på 6 uker, i Frankrike har man 16 uker, mens i Norge har man i 2018 49 uker med full lønn. På tross av økningen i fars del, er altså Norge blant de landene i verden der kvinner kan være lengst hjemme med barnet sitt med full lønn.

Tredelt foreldrepermisjon betyr ikke «én fasit for alle familier». Det er ennå mye rom for fleksibilitet. En tredel av perioden er til fri fordeling. I tillegg kan familier som ønsker det, velge å ta lengre permisjon, med litt mindre lønn.

Lengden på foreldrepengeperioden og mor og fars kvoter har endret seg flere ganger de siste åra. For fem år siden, da SV satt i regjering, var kvotene på 14 uker. Så ble de kuttet til 10 uker av H/Frp-regjeringen, før både mors og fars del i år ble økt til 10 til 15 uker.

Nordberg frykter at «å framheve farsrollen går på bekostning av barnets tid med mor». Om hun mener at fedrekvoten er økt på bekostning av mors permisjon, tar hun altså feil.

Venstre og SV har lenge kjempet for fars kvote og likestillingsaspektet ved foreldrepermisjonen. Men det handler ikke først og fremst om fars rettigheter, men om barnet. Barn blir ikke syke av å være med far. Tvert imot skrev Psykologforeningen om tredeling at det er «et universelt forebyggende tiltak som kan bidra til å fremme barn og unges psykiske helse. Forskningslitteraturen indikerer sterkt at begge foreldrenes deltakelse i første leveår har vesentlig betydning for at barnet skal utvikle seg best mulig».

Fedre flest tar ut sin kvote når de skal i permisjon – verken mer eller mindre. Mor tar ut kvoten og hele fellesperioden. Samtidig viser en NAV-undersøkelse at både mødre og fedre ønsket fedrekvoten økt. Hvorfor tar da ikke fedre mer permisjon når de har muligheten?

Sannheten er at muligheten bare er teoretisk. Mange familier styres ennå av tradisjonelle kjønnsrollemønstre, der mor er hjemme og far er på jobb. Nybakte fedre som ønsker å ta en større del av ansvaret og omsorgen for barnet har ikke en reell valgfrihet. De stoppes – enten på hjemmebane, på jobb, eller på grunn av underliggende, utdaterte holdninger.

Norge har et kjønnsdelt arbeidsmarked, og kvinner tjener mindre enn menn. Når begge kjønn ventes å ta mye permisjon, vil det bøte på en del av forskjellene. Det gir likestilling for mor i arbeidslivet og for far i omsorgsrollen. Barnet får flere muligheter hjemme og på jobb i framtida – uavhengig av kjønn.

I dag har mor og far ulik verdi som omsorgspersoner og arbeidstakere. Å utfordre denne normen handler om økt frihet for begge kjønn, og ikke om diktatur.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!