DEBATT

Den norske hilsemåten

Jeg har fortsatt ikke, og vil vel heller aldri, få svar på hvorfor hun avviste hånden min. Det stikker litt, for det er ikke lett å bli avvist på en slik måte.

AVVISER HÅNDEN: - Når noen avviker fra det allmenne etablerte hilsningsritualet, kommuniserer vedkommende at han ikke er en del av fellesskapet. Annerledesheten blir både synlig og tydelig, og bryter med likhetslogikken, skriver artikkelforfatteren. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
AVVISER HÅNDEN: - Når noen avviker fra det allmenne etablerte hilsningsritualet, kommuniserer vedkommende at han ikke er en del av fellesskapet. Annerledesheten blir både synlig og tydelig, og bryter med likhetslogikken, skriver artikkelforfatteren. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I det sommeren 2018 renner ut skriver Dagsavisen om «Josef» som ikke vil håndhilse på kvinner, og som angivelig derfor ikke får forlenget vikariatet sitt ved Ekeberg skole i Oslo. Saken sprer seg raskt gjennom sosiale medier, og de neste dagene publiseres det innlegg på innlegg med ulike standpunkt i saken. Noen mener at man absolutt må håndhilse, og noen mener at det finnes andre like respektfulle måter å hilse på. Jeg er enig i begge standpunktene, selv om det umiddelbart høres ut som en umulighet.

Geir Lippestad skriver i Dagsavisen at «Vi smykker oss med begreper som mangfold og likeverd. […), men når mangfoldet gir uttrykk for noe vi ikke forstår eller etterspør, så blir begrepet kastet inn i det dypeste mørke - kokt levende sammen med alt vi ikke liker eller forstår.» Smaira Iqbal, leder i Kvinnekomiteen i Islamsk Råd Norge (IRN) kaller saken til Josef for sosial kontroll, og ber om at vi skal vise toleranse overfor dem som ikke håndhilser på kvinner. Leder i Oslo Arbeiderparti, Frode Jacobsen, sier derimot at det var riktig at «Josef» mistet jobben, og Linda Noor, daglig leder i Minotenk, skriver i Dagbladet at det er en fordel for alle at arbeidslivet er sekulært, og «Hvis man er så redd for at nærvær av kvinner skaper fristelser, så må man jobbe med seg selv. Det er ikke kvinnene som skal ta byrden ved å holde seg vekk.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer