KOMMENTARER

Den norske islamisten som sendte andre i døden

I går ble Ubaydullah Hussain dømt til ni års fengsel. Nå kommer den unike dokumentaren om den norske islamisten.

ISLAMISTEN: Ikke lenge etter dette bildet er tatt setter 18 år gamle «Peter» og Ubaydullah Hussain seg bilen for å kjøre til Sverige. 18-åringen er på vei for å slutte seg til IS i Syria, men arresteres. Ubaydullah Hussain, talsperson for Profetens Ummah, lot et filmteam følge seg over lengre tid. Det har resultert i en unik dokumentar om norske islamister og fremmedkrigere. Video: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Mot slutten av dokumentaren «Den norske islamisten» stiller filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen spørsmålet seerne lurer på etter en drøy times innblikk i Hussains forkvaklete verden.

Hvorfor reiste han ikke selv til Syria? Hvorfor ba han andre ofre livet, mens han selv satt trygt hjemme i Norge? 31-åringen virker brydd når han kommer med en forklaring som hentet fra et Monty Python-manus:

Han er fritatt for jihad, fordi han har en kronisk sykdom som gjør at han ikke kan reise så langt.

I går ble Hussain dømt til ni år fengsel for å ha rekruttert nordmenn til terrororganisasjonen IS. I tingrettens dom heter det at han utnyttet «sårbare og søkende unge menn» og sendte flere av dem i døden.

I filmen, som Rolfsen har laget sammen med journalisten Adel Khan Farooq, som hadde ideen, får vi et helt unikt innblikk i operasjonen til Hussain og en håndfull norske islamister, så unikt at PST foretok en ulovlig razzia hjemme hos Rolfsen for å konfiskere upublisert materiale. Saken mot PST gikk helt til Høyesterett, hvor PST heldigvis tapte.

Det er unektelig flere komiske aspekter ved Hussains utrettelige arbeid for å lokke unge menn til å vie seg til jihad. En ungdom sliter med manglende skjeggvekst. Hussain forsikrer ham om at Profeten er fornøyd om det så bare er noen få hårstrå, men gutten er skeptisk til hvor kult det ser ut. Dessuten får han kjeft av foreldrene, som er «ikke-praktiserende».

I den fatale bilturen til Gøteborg, spør Hussain den 18 år gamle konvertitten som han er i ferd med å sende til Syria og en sannsynlig død; er du sikker på at du ikke vil ha en siste milkshake?

Hussain får kloa i to norske konvertitter, som begge fremstår som lette og villige offer. Den ene blir raskt drept i Syria, den andre blir arrestert på vei dit og kan fortsatt drikke milkshakes etter å ha sonet dommen på to år og ti måneder.

Alvoret bryter inn i form av terroranslag rundt om i Europa. Når Hussain reiser til London og København for å møte likesinnete, er han en nådeløs medløper. En tilhenger av å slakte vantro og drepe sivile. Av å angripe demokratiet han er vokst opp i. Flere av dem han har kontakt med, som vist i dokumentaren, er seinere involvert i terror, arrestert eller drept.

Det er et morderisk brorskap den alltid smilende Hussain prøvde å lokke norske gutter inn i. Du kommer aldri til å høre hjemme her, sier han til norskfødte muslimer. Vi får ingen forklaring på hvorfor han føler det slik, en tilsynelatende vanlig gutt som var flink på skolen og spilte fotball i Skeid til han var 18. Det kan minne om en annen historie om en jevnaldrende gutt. Men det slår meg etter å ha sett dokumentaren at Ubaydullah Hussain hadde et langt større spillerom til å spre sitt dødelige budskap. Altfor stort.

ISLAMISTEN: Ikke lenge etter dette bildet er tatt setter 18 år gamle «Peter» og Ubaydullah Hussain seg bilen for å kjøre til Sverige. 18-åringen er på vei for å slutte seg til IS i Syria, men arresteres. Ubaydullah Hussain, talsperson for Profetens Ummah, lot et filmteam følge seg over lengre tid. Det har resultert i en unik dokumentar om norske islamister og fremmedkrigere. Video: NRK Vis mer

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer