AVFEIER:  Tord Lien
AVFEIER: Tord LienVis mer

Den norske korrupsjonen

Det er litt enklere for Statoil enn for de to saksbehandlerne i Drammen.

Meninger

I Drammen har politiet satt inn store ressurser i etterforskning av mulig korrupsjon i kommunens byggesaksavdeling. En kvinnelig ansatt og en mannlig kollega er siktet for grov korrupsjon. Politiet mener de mottok bestikkelser fra utbyggere i byggesaker, og at beløpet er over en million kroner. Saken oppfattes som viktig fordi den berører tilliten mellom befolkningen og en offentlig etat med vidtrekkende fullmakter. Den er også politisk følsom fordi mange av dem som antas å ha betalt bestikkelser tilhører byens etniske minoriteter.

Fra Drammen er det 7642 kilometer (i luftlinje) til Angolas hovedstad Luanda. Der er Statoil en stor operatør i et land som produserer omtrent like mye olje som Norge. I Angola har også korrupsjonen betydelige proporsjoner. Landet befinner seg på femte plass på Transparency Internationals liste over de mest korrupte landene i verden. Ifølge Det internasjonale pengefondet (IMF) forsvant minst 32 milliarder dollar fra statskassa i de tre åra fra 2007 til 2010. President Jose Eduardo dos Santos og hans søkkrike familie har sittet ved makten i 36 år, og effektivt sørget for at folket holdes nede i fattigdom.

Statoils meget profitable virksomhet i Angola er et lærestykke i hvordan vi i dette landet ser på, og reagerer på, korrupsjon og smøring. Det er litt enklere for Statoil enn for de to saksbehandlerne i Drammen, for å si det slik. Grovt sett dreier det seg om at tilfellet i Drammen behandles som en ren kriminalsak (hvilket den også er), mens Statoils smøring av korrupte politikere i Luanda er et politisk, juridisk og økonomisk spørsmål på et høyt og følsomt nivå.

Stortingets kontrollkomité sendte nylig et spørsmål til oljeminister Tord Lien om hvor det er blitt av de 4,6 milliarder kroner Statoil har betalt i Angola i såkalt signaturbonus. Det knytter seg spesiell interesse til utbetalinger over flere år på 420 millioner kroner til et forsknings- og teknologisenter i Luanda. Problemet er at senteret ikke engang er et hull i jorda. Det eksisterer ikke, og Statoil innrømmer at selskapet heller ikke har stilt noen spørsmål om dette. Frp-statsråd Lien avfeier det hele i et brev til Stortinget med at flere internasjonale advokatkontorer har vurdert betalingene og ikke funnet noen feil.

Da vet vi dette: Er du stor, statlig og mektig nok - og bruker de dyreste juristene - kan du pakke inn åpenbar korrupsjon i glanset papir og få et vennlig nikk fra den norske regjering.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.