LEDER

Den norske korrupsjonen

Det er litt enklere for Statoil enn for de to saksbehandlerne i Drammen.

AVFEIER:  Tord Lien
AVFEIER: Tord Lien Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

I Drammen har politiet satt inn store ressurser i etterforskning av mulig korrupsjon i kommunens byggesaksavdeling. En kvinnelig ansatt og en mannlig kollega er siktet for grov korrupsjon. Politiet mener de mottok bestikkelser fra utbyggere i byggesaker, og at beløpet er over en million kroner. Saken oppfattes som viktig fordi den berører tilliten mellom befolkningen og en offentlig etat med vidtrekkende fullmakter. Den er også politisk følsom fordi mange av dem som antas å ha betalt bestikkelser tilhører byens etniske minoriteter.

Fra Drammen er det 7642 kilometer (i luftlinje) til Angolas hovedstad Luanda. Der er Statoil en stor operatør i et land som produserer omtrent like mye olje som Norge. I Angola har også korrupsjonen betydelige proporsjoner. Landet befinner seg på femte plass på Transparency Internationals liste over de mest korrupte landene i verden. Ifølge Det internasjonale pengefondet (IMF) forsvant minst 32 milliarder dollar fra statskassa i de tre åra fra 2007 til 2010. President Jose Eduardo dos Santos og hans søkkrike familie har sittet ved makten i 36 år, og effektivt sørget for at folket holdes nede i fattigdom.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer