Den norske offiseren som ble feiret krigshelt i Danmark

I Norge ble han en plass på Grünerløkka.

GA NAVN TIL KJENT PLASS: Generalmajor Olaf Rye sloss med sverd og gevær inntil han falt under delvis mystiske omstendigheter under slaget om byen Fredericia i Jylland. Han ble gravlagt under de største æresbevisninger og er en helt i Danmark. I Norge har ingen hørt om ham, bare plassen hans. Der står for øvrig ikke noen statue av ham, derimot en av Eilert Sundt, som i år feires som 200 års jubilant.
GA NAVN TIL KJENT PLASS: Generalmajor Olaf Rye sloss med sverd og gevær inntil han falt under delvis mystiske omstendigheter under slaget om byen Fredericia i Jylland. Han ble gravlagt under de største æresbevisninger og er en helt i Danmark. I Norge har ingen hørt om ham, bare plassen hans. Der står for øvrig ikke noen statue av ham, derimot en av Eilert Sundt, som i år feires som 200 års jubilant. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag er det fødselsdagen til en mann de fleste Oslo-boere kjenner navnet på, men som de færreste vet hvem er. Han ble født 16. november i 1791, altså for 226 år siden, ikke akkurat noe rundt tall, men tross alt et tall, og en fødselsdag er en fødselsdag. Det dreier seg om mannen som har gitt opphavet til Olaf Ryes plass, den sentrale firkanten i kvadraturen som kalles Grünerløkka, arbeiderstrøket som er blitt et coolt, hektisk og ettertraktet jaktmarked for Oslos hær av hipstere, single og wannabe kunstnere.

Alt dette var ukjent for Olaf Rye (1791-1849). Han kom til verden på gården Nerbø i Bø i Telemark, som sønn av en streng offiser, Mathias Rye, bataljonssjef for det telemarkske regiment og hard i klypa både overfor soldater og barn. Unge Rye ble selv soldat, helt fra 12 års alderen, og gjorde en enestående karriere, først i den norske, siden i den danske hær. Han deltok i alle de kriger han hadde mulighet til.

Han sto grensevakt under Napoleonskrigen og sloss mot svenskene før 1814. Han nektet å tjene under den svenske kongen da Norge ble avstått. Han ble fengslet, men satt fri mot aldri mer å bære norsk uniform. Rye meldte seg til den danske hær og opererte som leiesoldat i Europa. Han tjente under den prøyssiske general Blücher og bidro til å nedkjempe Napoleon. Sabelen satt løst i slira, han kjedet seg når han ikke var i kamp. I 1849, under treårskrigen på Jylland, falt han under slaget om byen Fredericia i Jylland. Han som hadde sagt: «Den kugle er endnu ikke støbt som kan ramme mig.» Han var da generalmajor. Tre ganger var han gift, to ganger ble han enkemann. Han ble gravlagt under store æresbevisninger. Sanger og dikt ble skrevet om ham av Danmarks største diktere, og musikk ble spesialkomponert av kjente musikere.

I tillegg til alt dette har Olaf Rye fått æren av å inneha den første verdensrekord i skihopp. Ikke langt (jeg har selv hoppet lengre), det ble målt til 9,5 eller 10,63 meter, alt etter hvilke kilder man stoler på, men det var visstnok i et offisielt renn i Eidsberg. Når kommer TV-serien om Olaf Rye?

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer