FÅR INTERNASJONAL STØTTE: Flere europeiske operaledere har skrevet brev til kulturministeren med støtte-erklæringer til den norske operasjefen Per Boye Hansen. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
FÅR INTERNASJONAL STØTTE: Flere europeiske operaledere har skrevet brev til kulturministeren med støtte-erklæringer til den norske operasjefen Per Boye Hansen. Foto: Per Flåthe / DagbladetVis mer

Den norske operakonflikten vekker oppsikt i Europa

- Det er en helt kunstfjern avgjørelse.

(Dagbladet): Det har stormet rundt Den Norske Opera & Ballet etter at det ble kjent at operasjef Per Boye Hansen ikke får fortsette i sin stilling etter 2017.

Tidligere operasjef Bjørn Simensen er bekymret for den videre faglige driften ved Norges dyreste kulturinstitusjon, mens pianist Leif Ove Andsnes er blant dem som kritiserer avgjørelsen, og kaller den en potensiell skandale.

Nå skaper saken harme i det internasjonale operamiljøet.

Toppnavn protesterer Andreas Homoki, operasjef for et av Europas aller viktigste operahus i Zürich, har sammen med en rekke ledende operakunstnere sendt et protestbrev til kulturminister Thorhild Widvey (H) om avgjørelsen.

De beskriver Per Boye Hansen som en av de mest kompetente kulturlederne i hele Europa, og uttrykker sterk bekymring for utviklingen ved Den Norske Opera & Ballett.

REGISTRERER ENGASJEMENTET: Kulturminister Thorhild Widvey sier hun ikke vil blande seg inn i avgjørelser som fattes i operastyret vedrørende ansettelser. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
REGISTRERER ENGASJEMENTET: Kulturminister Thorhild Widvey sier hun ikke vil blande seg inn i avgjørelser som fattes i operastyret vedrørende ansettelser. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det er helt uforståelig hvorfor en slik positiv utvikling blir avbrutt akkurat når hans innsats bærer frukter internasjonalt, konkluderer brevet.

Det er undertegnet av en rekke internasjonale toppnavn innen opera, som den spanske operasjefen Calixto Bieito, den tyske operaregissøren Tatjana Gürbaca, svenske-norske Alexander Mørk-Eidem, meksikanske Francisco Negrin, spanske Àlex Ollé, norske Stefan Herheim, Sigrid Strøm Reibo og Ole Anders Tandberg.

Dette i tillegg til kjente europeiske dirigenter som Rinaldo Alessandrini, Baldur Brönnimann, Antonino Fogliani, Fabien Gabel, James Gaffigan, Enrique Mazzola og Pierre-André Valade.

Tysk operasjef er sjokkert Denne topptunge gjengen er heller ikke aleine om å sende kulturministeren bekymringer om den norske såpeoperan.

Bernd Loebe, operasjef i Oper Frankfurt og leder av «Deutsche Opernkonferenz», har også skrevet et åpent brev Thorhild Widvey.

HAR SKREVET UNDER: Den svensk-norske teaterregissøren Alexander Mørk-Eidem. FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD / Dagbladet
HAR SKREVET UNDER: Den svensk-norske teaterregissøren Alexander Mørk-Eidem. FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD / Dagbladet Vis mer

Der fullroser han jobben Per Boye Hansen har lagt ned ved operaen i Bjørvika, og kommer i tillegg med krass kritikk av at Boye Hansen ikke får fortsette.

- For noen år siden fikk Norge et høyst innovativt operahus som vakte oppsikt internasjonalt. Per Boye Hansen som kunstnerisk ansvarlig leder ble ansett som garantist for den positive nystarten. Akkurat i det øyeblikket da huset har så enormt vunnet i renommé, blir denne utviklinga brutt ved en helt kunstfjern avgjørelse, skriver Loebe.

Ber en uavhengig bedømmelse Den tyske operasjefen mener avgjørelsen vil skade renommeet til operaen.

- Ledelsen ved et operahus er i særlig grad avhengig av langsiktig planlegging, og ved ikke å forlenge kontrakten til Per Boye Hansen kan Oslos operahus påføres stor skade, skriver han.

Loebe avslutter sitt brev med å oppfordre den norske regjeringa til å sette ned en uavhengig jury eller en gruppe av uavhengige operafagfolk til å bedømme avgjørelsen, og om mulig omgjøre beslutningen.

Vil ikke kommentere Administrerende direktør ved Operaen Nils Are Karstad Lysø har uttalt at en helhetsvurdering og manglende felles forståelse for videre drift er årsaken til at Hansen ikke får fornyet tillit.

HAR SKREVET UNDER: Den spanske operasjefen Calixto Bieito. Foto: Gisle Bjørneby.
HAR SKREVET UNDER: Den spanske operasjefen Calixto Bieito. Foto: Gisle Bjørneby. Vis mer

Torsdag ble det derimot kjent at bekymringsmeldinger fra de ansatte skal være hovedgrunnen til at operasjefen ikke får fortsette. Per Boye Hansen hevder at han fikk høre dette første gang på Dagsrevyen torsdag kveld. 

Nils Are Karstad Lysø mener derimot at de har hatt løpende kontakt med Hansen om dette, men vil ikke kommentere hva bekymringene går ut på.

Det er altså steile fronter i denne saken, og ingen av de ansatte Dagbladet har vært i kontakt med vil utdype hva konflikten dreier seg om. Tillitsvalgt for sangsolistene ved Nasjonaloperaen, Espen Langvik, gir derimot inntrykk av at operafolket stiller seg bak avgjørelsen om at Per Boye Hansen ikke får fortsette.

- Jeg vil ikke gå inn i detaljene om interne prosesser. Men stoler på at konklusjonen til administrerende direktør og styret er en god en, sier han.

HAR SKREVET UNDER: Meksikanske Francisco Negrin. Foto: Maja Suslin / TT / Kod 10300
HAR SKREVET UNDER: Meksikanske Francisco Negrin. Foto: Maja Suslin / TT / Kod 10300 Vis mer

Han vil ikke kommentere protestbrevene.

Kulturminister Thorhild Widvey skriver derimot følgende i en mail til Dagbladet:

- Jeg registrerer engasjementet knyttet til at Per Boye Hansen ikke får forlenget sitt åremål etter august 2017. Det er styret som etter innstilling fra administrerende direktør ansetter den kunstneriske ledelsen i Operaen. Som kulturminister er jeg generalforsamling, men skal selvsagt ikke blande meg inn i de avgjørelser som fattes av styret vedrørende ansettelser eller forlenging av åremål.      

- Uvanlig prosess Anne-Britt Gran, leder av BIs Center for Creative Industries, er ekspert på kulturledelse. Hun mener det er uvanlig at en leder ikke blir framlagt begrunnelse for hvorfor han ikke får fortsette. Hun synes også at selve prosessen virker spesiell.

- Det er ikke hverdagskost i norske scenekunstorganisasjoner at slike klager får slike konsekvenser. Siden offentligheten ikke får innsyn i hvor alvorlige klagene er og hvor mange som står bak dem, kommer derfor spørsmålet om dette var nødvendig, sier hun.

STERKE ORD: Brevet Andreas Homoki, operasjef for et av Europas aller viktigste operahus i Zürich, har skrevet, legger ikke noe i mellom.
STERKE ORD: Brevet Andreas Homoki, operasjef for et av Europas aller viktigste operahus i Zürich, har skrevet, legger ikke noe i mellom. Vis mer

Hun mener operaledelsens håndtering av saken ikke er i tråd med lignende saker i Kultur-Norge.

- Når adm.dir. og styret velger å lytte til klager fra deler av staben, og ikke fornye en vellykket operasjefs åremål, er det nye takter fra det holdet, sier hun.

KJENTE NAVN: Toppnavn innenfor det internasjonale operamiljøet har skrevet under på brevet.
KJENTE NAVN: Toppnavn innenfor det internasjonale operamiljøet har skrevet under på brevet. Vis mer