Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge»

Den «norske» Pirates-filmen ble griseslaktet. Nå topper den listene og ligger an til milliard-inntjening

Topper kinolista både i Norge og USA. 

KNIVEN PÅ STRUPEN: Den femte Pirates-filmen har vridd seg unna anmelderslakt, og lokket publikum på kino premierehelga. Se traileren her. Video: Disney Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klingende mynt i skattkista tross kritikerslakt: «Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge» seiler rett inn på kinotoppen i en rekke land.

I Norge har filmen blitt sett av 66 000 premierehelga og 138 000 totalt, og i USA har den spilt inn 77 millioner dollar på fire dager.

- Det er utrolig bra at den er så godt besøkt i Norge med det været som har vært i helga, sier Espen Sandberg, som sammen med Joachim Rønning har regissert filmen.

- Vi er veldig fornøyde begge to. Selv om vi hadde håpet på en god mottagelse, kan du ikke ta noe for gitt. Det er en drøm for oss å oppnå dette, fortsetter Sandberg.

Svarer på kritikken

Den norske regissørduoen kan dermed puste lettet ut med tanke på anmelderslakten i utenlandske medier.

- Noe av kritikken går like mye på selve Pirates-franchisen og det at filmstudioene lager slike oppfølgerfilmer. Vi har fått gode anmeldelser også, understreker Sandberg.

I USA er 77 millioner dollar premierehelga riktignok i underkant av forventningene. «Hvis det ikke var for den internasjonale appellen, ville det vært en skuffelse», skriver Reuters.

Nyhetsbyrået påpeker at dette er den dårligste åpningen noen av de fem Pirates-filmene har hatt i USA, med unntak av den første. Tre av de fire foregående har spilt inn mellom 90 og 136 millioner dollar premierehelga.

- Det fire år siden den forrige Pirates-filmen. Sett i lys av det er vi utrolig fornøyde, sier Sandberg.

NORSK REGISSØRDUO: Joachim Rønning og Espen Sandberg står bak den nye Pirates-filmen. Foto: NTB / Scanpix 
NORSK REGISSØRDUO: Joachim Rønning og Espen Sandberg står bak den nye Pirates-filmen. Foto: NTB / Scanpix  Vis mer

Sikter mot milliard-inntjening

«Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge», som også går under navnet «Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales» har et budsjett på 230 millioner dollar.

Alt tyder på at Disney-konsernet vil tjene gode penger også denne gangen.

Det er særlig de internasjonale tallene som gir grunn for å heise piratflagget til topps. Ifølge Deadline.com har filmen spilt inn 285 millioner dollar globalt, i Kina alene har den høstet 68 millioner dollar.

Tallene forklares delvis ved at det amerikanske publikummet begynner å få nok av Jack Sparrow & co. Til gjengjeld er filmene blitt stadig hardere markedsført i land som Kina og Sør-Korea.

Totalt har Pirates-skuta nå tjent inn fire milliarder dollar siden «The Curse of the Black Pearl» i 2003.

Hele Norges coronakart