Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: FN

Den norske regjeringa svikter FN

Skal vi lykkes med et internasjonalt samarbeid for fred og sikkerhet må land som Norge bidra.

FORSVAR: FN er vår første og mest robuste skanse mot ytre angrep på nasjonen vår, skriver Ingrid Aune. Foto: Mark Sullivan / Pafific Press / NTB scanpix.
FORSVAR: FN er vår første og mest robuste skanse mot ytre angrep på nasjonen vår, skriver Ingrid Aune. Foto: Mark Sullivan / Pafific Press / NTB scanpix. Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I rekken av regjeringens omstridte veivalg i FN-politikken melder Dagbladet nå om at regjeringen legger ned Norges siste FN-styrke. Det vitner om en særdeles korttenkt politikk som jobber på tvers av Norges verdier og realpolitiske interesser. Med dette veivalget svikter Solberg-regjeringen både FN og verdens fredsarbeid.

Ingrid Aune, ordfører i Malvik kommune
Ingrid Aune, ordfører i Malvik kommune Vis mer

Knapt noe annet land har mer å vinne på den innsatsen vi legger igjen i de Forente Nasjoners arbeid. Et land som Norge kan ikke klare oss i en verden som styres av militærmakt alene. Derfor er vi avhengig av å bygge opp og støtte opp om internasjonale regler, folkeretten og FN som internasjonal normentreprenør. Dette er vår første og mest robuste skanse mot ytre angrep på nasjonen vår.

Det krevde millioner av døde og kontinenter knust av to verdenskriger før verdens ledere samlet seg om felles regler for bruk av militær makt gjennom etableringen av FN. FN skal opprettholde internasjonal fred og sikkerhet, og har i hovedsak lyktes med dette siden 1945. Likevel kommer vi til kort når det gjelder å sikre freden, og årsaken er et resultat av en villet politikk: FN blir ikke sterkere enn medlemslandene gjør FN til. Skal vi lykkes med et internasjonalt militært samarbeid for fred og sikkerhet må land som Norge bidra.

Maktbalansen i verden er i endring. Hvilken stemme Norge får i internasjonal politikk i framtida avhenger av våre handlinger i dag. Hvis vi som har alt å tjene på en FN-ledet verdensorden ikke bidrar i fredsoperasjonene, hvorfor skal land med andre interesser enn oss gidde å gjøre det for oss? Dette spørsmålet har allerede blitt stilt av østlige land som bidrar substansielt i FNs fredsarbeid. Vi kan ikke ta for gitt at de vil støtte opp om en verdensorganisering som i stor grad er utviklet av vestlige land og verdier. Jeg ser levende for meg den dagen vi står med lua i hånda hos morgendagens militærmakter og ber om et sete rundt bordet vi selv har skuslet bort.

De siste årene har Etiopia, India, Pakistan, Bangladesh, Rwanda og Nepal bidratt med flest mennesker til FNs fredsoperasjoner. Det er flaut at vi i Norge og vestlige land glimrer med sitt fravær på denne listen. Det er urovekkende at statsministeren legger ned det norske styrkebidraget i Mali akkurat nå som Norge forhandler om å bli medlem i Sikkerhetsrådet.

USA og president Obama har varslet ny kurs og har bedt om at vestlige land må bidra mer til FNs fredsbevarende operasjoner. Vår nære allierte i Nato anser dette som et spørsmål om nasjonal sikkerhet. Spørsmålet til Erna Solberg, Børge Brende og Ine Marie Eriksen blir derfor: er dere uenige med USA i dette?


Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!