KUNSTNER: Georgia O´Keeffe (1887-1986) står ved siden av egne maleriet på dette arkivbildet fra 1970 fra Whitney Museum of American Art, i New York. Foto:  AP  / NTB Scanpix
KUNSTNER: Georgia O´Keeffe (1887-1986) står ved siden av egne maleriet på dette arkivbildet fra 1970 fra Whitney Museum of American Art, i New York. Foto:  AP  / NTB ScanpixVis mer

Den norske skravleklassen må holde Brexit-kjeft og se kunst

Alle burde ta en tur til Tate Modern i høst for å få med seg amerikansk kunst i særklasse, kanskje vi lærer noe også.

Meninger

London (Dagbladet): Velkommen til Brexit Rovers-hovedstaden. Men, bi litt. Brexit er jo det som får oss i diverse skravleklasser på høyre- og venstresiden i det ekstremt viktige landet Norge (nasjonen med flest antall meningsberettigede personer - folketallet tatt i betraktning) til å fråde rundt munnen. Vi er mennesker (ofte dustete mannfolk med store egoer) som har fasitsvar på absolutt alt som skjer eller det som har skjedd i verden siden første Mosebok (jmf. HWS).

Du ser og hører dem, og oss, 24/7 enten i denne avisa, i Dag og Tid (med malmrøster og regnestykker), i Klassekampen (på rim), i Aftenposten (på diverse dialekter), i DN (plagiatmeninger), i BT (når de ikke heier på Brann), i Dagsnytt 18 (gjesp), i Dagsavisen (Kolberg News) og ikke minst på sosiale medier (ja, dere vet hvem jeg tenker på). VG? Ja, de er litt som de guttene på første benk som alltid skal være flinkest i borgerskapets hjelpeklasse. Puh, men vi venter med Brexit-fasiten hugget i stein, og drar heller ut til Tate Modern. Her er det kunst som alle i hele verden, også folk med nikab, vannpiper, bønnetepper, salmer, nattverd, ståpikk og altervin i blodet burde få med seg.

Vi snakker om en helt enestående utstilling signert Georgia O´Keeffe (1887-1986). Utstillingen har fått de fleste seriøse aviser til å ta fram de største bokstavene fra det britiske alfabetet, og de mener dette er sjansen du aldri må la gå fra deg. Georgia ble født i Sun Prairie og døde i en av verdens fineste byer, Santa Fe. Hun er en av de virkelig store amerikanske malerne innenfor modernismen, en kunstner som ikke tittet seg over skulderen mot europeiske retninger. Etter timer med den amerikanske legenden er det bare å ta Themsen-båten fra Tate Modern til Tate Britain for å få en forsmak på den store David Hockney-mønstringen som er bebudet neste år.

Pub? Doktor Guinness leverer. Til helga starter sesongen innenfor engelsk fotball der vi holder med Pundchester United.