Den norske verdikampen

Fremskrittspartiet har forsøkt å ta monopol på å representere norske verdier.

VERDIMONOPOL: «I virkeligheten er vi svært mange nordmenn som har et helt annet verdigrunnlag enn Siv Jensens (bildet) parti», skriver artikkelforfatteren. Foto: John T. Pedersen
VERDIMONOPOL: «I virkeligheten er vi svært mange nordmenn som har et helt annet verdigrunnlag enn Siv Jensens (bildet) parti», skriver artikkelforfatteren. Foto: John T. PedersenVis mer
Debattinnlegg

Det foregår en kamp om hva slags verdier som skal prege Norge. Hva slags norske verdier vil du ha?

«Norske verdier er under stadig sterkere press. Islamiseringen er i full gang». Siv Jensen lot ingen være i tvil, da hun snakket til Oslo Frp's årsmøte i 2010. Norske verdier er truet, og Frp er disse verdienes fremste forsvarer.

Slik har Fremskrittspartiet forsøkt å ta monopol på å representere norske verdier. Men i virkeligheten er vi svært mange nordmenn som har et helt annet verdigrunnlag enn Siv Jensens parti. Verdikampen i Norge står ikke mellom et etnisk norsk «vi» og et innvandret «dem». Den står mellom høyresiden og venstresiden i politikken.

Tidligere i år ble Stortinget invitert til diskusjon om hvilke verdier vi ønsker å bygge landet vårt på. I sin integreringsmelding foreslo regjeringen disse elleve: Likestilling, likeverd, ytringsfrihet, tros- og livssynsfrihet, solidaritet, økonomisk og sosial likhet, toleranse, deltakelse i arbeidsliv, demokrati og sivilsamfunn, vern av barns rettigheter, mangfold og flerspråklighet som ressurs. Da meldingen ble behandlet i Stortinget var det ingen partier som protesterte på dette verdigrunnlaget.

Ett parti har i årevis snakket høyere og hardere om norske verdier enn noen andre. Men hvor godt er Frp's politikk tilpasset de norske verdiene, slik de til stor enighet ble beskrevet i meldingen Stortinget har behandlet?

Frp har en 40 år lang historie med kamp mot norsk likestillingspolitikk. Frp står for en skatte- og velferdspolitikk som vil øke den økonomiske ulikheten i Norge. Frp's versjon av tros- og livssynsfriheten er en som truer muslimer med å forby deres bønnerop og minareter. Toleransen for homofiles kjærlighet var ikke stor da Frp stemte mot partnerskapsloven og felles ekteskapslov. Vitenskapelig tenkemåte er byttet ut med ønsketenkning når Frp avviser klimaforskningen.

For SV er høstens valg et verdivalg. Vi har alltid stått opp for likestilling og mangfold, vi vil alltid kjempe mot sosial urettferdighet. Vi stoler på vitenskapen, og mener derfor at kampen mot global oppvarming er vår tids viktigste spørsmål. Vi er et parti for miljø og rettferdighet.

Det finnes ikke noe sett med uforanderlige norske verdier. Det står hele tiden en kamp om hva slags samfunn Norge skal være. I den er SV og Frp motpolene. Nå inviterer vi alle som vil til å si sin mening om hva slags verdier som bør prege Norge. Hva slags verdier tror du på?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.