Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Tour de Pharmacy»

Den notoriske sykkel­doperen spøker om doping: - Provoserende

At Lance Armstrong gjør narr av doping i en ny film om sykkelsporten, får mange til å reagere.

TRAILER: Filmen Tour de Pharmacy slippes 8. juli. I sykkelsatiren spiller Lance Armstrong seg selv som dopinginformant. Det får folk til å reagere. Video: HBO Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den tidligere svært meritterte proffsyklisten Lance Armstrong sjokkerte en hel verden da det ble kjent at han var dopet store deler av sykkelkarrieren.

Amerikaneren har holdt en forholdsvis lav offentlig profil siden skandalen rundt ham toppet seg i 2012 og 2013. For noen dager siden dukket han imidlertid opp i traileren til HBOs nye humordokumentarfilm, «Tour de Pharmacy».

Tuller med seg selv

Skal vi tro traileren spiller Armstrong angivelig seg selv, og han introduseres som «anonym informant» i klippet.

- Er du sikker på at man ikke kan gjenkjenne meg, spør Armstrong idet han dukker opp.

Stemmen er forvrengt, men ellers er han fullt gjenkjennbar, til tross for at han skal være i en anonymisert intervjusituasjon.

SYKLIST: «Hvordan vinner du over en mann på doping, uten å bruke doping selv», spør Orlando Bloom journalistene. «Innrømte du nettopp doping», spør de tilbake. Foto: HBO
SYKLIST: «Hvordan vinner du over en mann på doping, uten å bruke doping selv», spør Orlando Bloom journalistene. «Innrømte du nettopp doping», spør de tilbake. Foto: HBO Vis mer

- Kan bli vanskelig å kose seg

At Armstrong selvironisk bidrar til en setting hvor det skal gjøres narr av doping i sykkelsporten får mange i kommentarfeltene til å reagere sterkt.

Sykkelsportekspert og redaktør for nettstedet Procycling.no, Jarle Fredagsvik, sier til Dagbladet at bidraget til Armstrong er provoserende.

- Filmen høres veldig artig ut, men det kan bli vanskelig å kose seg med popcornet når Lance Armstrong liksom skal raljere med sykkelsporten. Når han er med og spøker på denne måten viser det at han fortsatt er likegyldig til alt som har skjedd, sier Fredagsvik.

Stjernespekket film

- At han stiller opp viser bare det jeg tror er grunnsteinen i hans tankegang: At alle dopa seg, at det var fritt fram og at alle drakk av samme flaske, men det vet vi at ikke var sannheten, fortsetter eksperten.

Komedien «Tour de Pharmacy» er en stjernespekket satiredokumentar, også kalt «mockumentary», om hvordan doping utbredte seg i sykkelsporten.

Handlingen er lagt til Tour de France i 1982, og har blant annet Mike Tyson, Orlando Bloom, Kevin Bacon og wrestlingstjerna John Cena på rollelisten.

- Det er først og fremst kjipt for alle de ekte heltene som ikke dopa seg, og dem som ga opp sykling på grunn av maktmisbruket og dopingen til Armstrong. Han er ingen helt som fortjener oppmerksomhet og tilbud om roller sier Fredagsvik.

Innrømmet alt til Oprah

Med sikkel, aggresjon, slåssing, utagerende adferd og ikke minst utsagn i traileren som «alle syklistene gikk på doping», og «hvordan vinner du over en mann på doping, uten å bruke doping selv», er det angivelig duket for grov og morsom harselering med sykkelsporten i «Tour de Pharmacy».

I et intervju med Oprah Winfrey i 2013 fortalte Armstrong selv om hvordan han hadde løyet om dopingen i opp mot 20 år. Han ble til slutt strippet for blant annet sju tour-titler, 20 etappetriumfer, og utstengt fra all olympisk idrett på livstid. Han måtte også returnere en OL-medalje.

«Tour de Pharmacy» har premiere 8. juli, selvfølgelig lagt midt i årets Tour de France-oppgjør.

Hele Norges coronakart