Den nye ballett-sjefen

NEW YORK (Dagbladet): Høy kvalitet på alle produksjoner. Rekruttering av unge norske dansere og ut av Youngstorget for å finne større øvingslokaler. Dette må til for at Espen Giljane (39) som overtar som sjef for Den Norske Nasjonalballetten, skal bli fornøyd med seg selv som sjef.

- Jeg ser på jobben med skrekkblandet fryd, men jeg gleder meg først og fremst. Jeg synes jeg har noe å tilby etter nesten 23 år i New York, sier Giljane som har vært tilknyttet New York City Ballet mesteparten av tida i USA.

- Jeg begynte å danse ballett da jeg var tre år hos Eva Haalke i Oslo, og siden har livet vært dans. Når jeg går inn i en ballettsal, føler jeg meg hjemme, sier han.

Stipendiat

Giljane dro til New York som 16-åring og startet som stipendiat på Scool of American Ballet. Tre år seinere ble han hentet til New York City Ballet av koreografen George Balanchine og Jerome Robbins. Og mens han danset, underviste han toppene i kompaniet, inkludert Mikhail Baryshnikov.

- Det blir mye å gjøre med tanke på et nytt hus i Bjørvika. Det er viktig at det bevilges penger også til innholdet. Ikke bare til et operahus. Jeg har veldig lyst til å gjøre som her i New York. Skaffe en buss, ballettbussen, og finne talenter på skolene som får trene hos oss uten at det koster dem noe. Uansett må ballettskolen bygges ut. Og vi må ha tre store øvingslokaler utenfor Youngstorget. Danserne er blitt mye bedre og trenger mer plass. De må også trenes opp til en større scene slik Bjørvika vil tilby, sier Giljane.

Han har som mål å underholde publikum og utfordre danserne.

Har overlevd

- Jeg har overlevd 23 år i verdens tøffeste dansemiljø. Det burde ha gitt ryggrad til å tåle sjefsjobben uansett tider med motbør, sier Espen Giljane.