KLIPPET OG KLAR: Tre måneder før Joachim Triers «Louder Than Bombs» hadde verdenspremiere på filmfestivalen i Cannes, inviterte regissøren kolleger til førvisning av den uferdige filmen og faglig diskusjon. Her står  Trier midt mellom skuespillerne på den røde løperen før hovedkonkurransen i den franske filmbyen. Foto: Valery Hache / AFP / NTB Scanpix
KLIPPET OG KLAR: Tre måneder før Joachim Triers «Louder Than Bombs» hadde verdenspremiere på filmfestivalen i Cannes, inviterte regissøren kolleger til førvisning av den uferdige filmen og faglig diskusjon. Her står Trier midt mellom skuespillerne på den røde løperen før hovedkonkurransen i den franske filmbyen. Foto: Valery Hache / AFP / NTB ScanpixVis mer

Den nye filmmeldinga er venstrehåndsarbeid fra kulturminister Widvey

Etter at de rødgrønne løftet kulturen, leter de blåblå etter steder hvor den kan legges ned.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

3. februar deltok jeg som filmviter og filmkritiker i en dyp diskusjon om filmestetikk med et dusin norske filmskapere og kunstnere. Samtalen fant sted etter en forvisning av en uferdig film, der filmskaperen inviterte kolleger for å diskutere filmen, mens den var i klippen, og mye ennå sto på spill.

Ordskiftet handlet om alt fra forståelse til følelser og holdt et filmfaglig svært høyt nivå. Preferanser ble brynet med vennlig motstand og skarp argumentasjon. Tre måneder seinere fikk Joachim Triers «Louder Than Bombs» verdenspremiere i hovedkonkurransen i Cannes.

Dette er bare ett eksempel på én type samtale i den norske filmkulturen, som aldri når offentligheten annet enn som «Takk til»-navn på ettertekster. Filmviter Audun Engelstad skrev i «Rushprint» i 2011 at «den eneste måten den norske filmoffentligheten kan endres på er at de som utgjør en del av filmbransjen også deltar i det offentlige ordskiftet». Det gjør de ikke i tilstrekkelig grad i dag.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn