FRYKTJOURNALISTIKK: «I Vårt Land kan vi eksempelvis lese at bare 0,5 prosent av flåttbittene fører til sykdom. Derimot har vi til gode å lese om journalisten som forlanger at PST skal dokumentere sine påstander om nordmenn i Syria før disse havner på trykk», skriver Refsdal. Illustrasjonsfoto: AP Photo / NTB-Scanpix
FRYKTJOURNALISTIKK: «I Vårt Land kan vi eksempelvis lese at bare 0,5 prosent av flåttbittene fører til sykdom. Derimot har vi til gode å lese om journalisten som forlanger at PST skal dokumentere sine påstander om nordmenn i Syria før disse havner på trykk», skriver Refsdal. Illustrasjonsfoto: AP Photo / NTB-ScanpixVis mer

Den nye flåtten

Hvor sannsynlig er det egentlig at en person som har kjempet mot Syrias diktator uten videre skal vende seg mot demokratiske Norge og utføre en terroraksjon her?

Debattinnlegg

Etter å ha preget forsidene til så vel Dagbladet som VG et antall ganger har flåtten nærmest blitt symbolet på en egen trend innen media, nemlig fryktjournalistikk. På samme måten som vi elsker å la oss skremme av overnaturlige fenomener i en skrekkfilm, leser vi gjerne om hvilke farer som venter oss i skogen. Frykt selger og da er det ikke alltid så nøye med hvor begrunnet denne frykten egentlig er.I høst har flåtten måttet vike for en annen skummel fare: Jihadistene. Den siste bølgen av fryktjournalistikk kom i sammenheng med nyheten om at en norsksomalier kanskje hadde deltatt i terrorangrepet mot Westgate kjøpesenter i Kenya. Så var det saken med de to søstrene fra Bærum som skal ha reist til Syria. Samtidig forsøker forfatteren av boka «Norsk Jihad», Lars Akerhaug, å sikre seg sin del av julesalget med diverse framstøt i media og PST kommer med sine rutinemessige advarsler om radikalisering av unge muslimer her i landet.

De siste ukene har vi derfor nesten daglig kunne lese om de såkalte «jihadistene» og hvordan de kan utgjøre en trussel mot Norge.Som så ofte før ser det ut til at journalistene ikke har latt kunnskapsløshet står i veien for en god story. TV2 kunne i høst melde at en beboer hadde hengt opp et «jihadist-flagg» utenfor sin leilighet på Grønland i Oslo. At flagget ble hengt opp under den muslimske fastemåneden og bare inneholdt den islamske trosbekjennelsen var tydeligvis ikke avgjørende for de fire TV2-journalistene som siterte en anonym nabo: «Jeg sjekket det opp, og det var samme flagg som al-Qaida bruker.» Dagbladet gjenga i fullt alvor en vandrehistorie om at unge tunisiske kvinner drar på «sex-jihad» til Syria og «har seksuell omgang med 20, 30, eller 100 militante islamister». Forfatteren av boka «Norsk Jihad» har så mangelfulle kunnskaper om islam at han flere ganger hevder at religionen tillater maksimalt tre koner. At riktig svar er fire har ikke hindrer media i å bruke mannen som fagperson på ekstremisme i islam. Midt i dette nyhetsbildet kan det være greit å ta et skritt tilbake for å se hva vi egentlig vet - eller hva vi tror at vi vet. Ifølge PST skal 30-40 personer ha reist fra Norge for å kjempe i Syria. De skal altså ha reist fra Norge på egen risiko og regning for å kjempe mot Midtøstens mest brutale regime, et regime som først åpnet ild mot fredelige demonstranter og som nå har brukt hele spektret av militære våpen - inkludert nervegass - mot sin egen befolkning.

Hvordan utgjør disse 30-40 personene en fare for nordmenn? Vel - igjen i følge PST - kan de få høy status i miljøene, de vil komme tilbake med kamperfaring og med et nytt kontaktnett. Greit nok, men tilbake til hovedpoenget: Trusselen mot Norge. Hvor sannsynlig er det egentlig at en person som har kjempet mot Syrias diktator helt uten videre skal vende seg mot demokratiske Norge og utføre en terroraksjon her? Hypotesen blir omtrent like spekulativ som å anta at norske soldatveteraner automatisk blir voldsforbrytere etter internasjonal tjeneste, fordi «vold er vold». Jeg er trolig den eneste norske journalisten som har hatt samtaler med en norsk frivillig i Syria, en ung mann opprinnelig fra Tsjetsjenia. Vi var nok uenige om mye, men han fremsto på ingen måte som en fanatiker eller som en potensiell terrorist. Jeg husker derimot hvordan øynene hans lyste opp av nasjonal stolthet da jeg fortalte om de to tsjetsjenske kameratene som forsøkte å angripe Anders Behring Breivik med steiner under terrorangrepet på Utøya.

Fakta kan med enkelhet ødelegge en god story. I Vårt Land kan vi eksempelvis lese at bare 0,5 prosent av flåttbittene fører til sykdom. Derimot har vi til gode å lese om journalisten som forlanger at PST skal dokumentere sine påstander om nordmenn i Syria før disse havner på trykk.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.